NATO SAOPŠTIO: Šaljemo dodatne snage na Kosovo
NATO je u saopštenju danas naveo da je “ovlastio dodatne snage za rješavanje trenutne situacije” na Kosovu ali nije precizirao koliko dodatnih vojnika šalje niti iz kojih zemalja.

U današnjem saopštenju je Sjevernoatlantski savjet sastao se danas kako bi razgovarao o situaciji na Kosovu, a saveznici su izrazili duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija.

NATO misija KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvijek ćemo preduzeti sve neophodne radnje da održimo bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Činimo to nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN-a”, navodi se u saopštenju.

Od maja smo pojačali prisustvo i držanje KFOR-a. Sjevernoatlantski savjet je tek jučer ovlastio dodatne snage za rješavanje trenutne situacije”, navodi se, te se dodaje da će NATO osigurati da komandant snaga na terenu uvijek “ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat”.

Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Nastavljamo da podstičemo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rješavanje otvorenih pitanja i postizanje rješenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost u regionu”, navodi se.