NAVODNO JE IZUZETNO PRECIZAN: Provjerite tačnost srpskog horoskopa




Stari srpski horoskop sudbinu određuje po mjesecu rođenja i navodno je nevjerovatno je precizan. Za razliku od horoskopa koji čovjekovu sudbinu određuje prema zvijezdama, srpski narod je u prošlosti imao svoj način proricanja sudbine. Proricao je sudbinu prema mjesecima rođenja neke osobe. To proricanje se naziva roždanik, a to je u stvari horoskop, samo ispričan prostim narodnim jezikom.

 

Januar

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovog mjeseca, bit će srednjeg stasa, tankog nosa, hitar, ugledan, blage naravi i, ako se posveti nauci, igrat će veliku ulogu u svome narodu; – a ko se rodi 2, 4, 6, 8, 10… bit će omalen, crnomanjast, gostoljubiv, milostiv, krupnog glasa, veseo, nepostojan, lakomislen i slabijeg pamćenja. Ako je brzoplet i ako je čas ovom, a čas onom naklonjen, preporučuje mu se strpljenje u jednoj struci, jer ga samo to može sretnim i valjanim učiniti.

Žensko: Bit će lijepa, smeđa i čistunica. Bolovat će češće od glave. Djeca će je više puta ražaliti. Bit će dobra i čuvarna gazdarica. Ako preživi 26. godinu, doživjet će duboku starost.

Februar

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… ovoga mjeseca, bit će veoma odan praktičnim naukama, a posebno ekonomiji i špekulaciji; – a ko se rodi 2, 4, 6, 8, 10… bit će nepostojan, lak, brz, kasnije će mu se narav promijeniti. Vrlo će rado putovati i težit će za bogatstvom.

Žensko: Bit će lijepa, smeđa, rumena, ali hladna srca. U nekim stvarima će biti šutljiva kao riba, ali u nekim i suviše govorljiva. Ako se uda, bit će vjerna svom mužu. Ako preživi 10, 15, i 30. godinu, dočekatr će duboku starost.

Mart

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovoga mjeseca, bit će kratka obraza, dobar radnik, mudar, pošten, srdit, slobodan i veoma naklonjen ženama; – a ko se rodi 2, 4, 6, 8, 10… bit će strašno grabljiv i u oskudici, neće se ustezati ni od prevare i krađe, samo da do nečeg dođe. Mnogo će putovati po stranim zemljama.

Žensko: Malo će djevojkovati i u braku će biti vjerna i svaku nevolju trpljivo snositi. Bit će istinita prema svakom, poštena i gostoljubiva. Mnogu će zdravu djecu izroditi.

April

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… ovoga mjeseca, bit će ruse kose, stidljiv, dobrodušan, darovit; štovat će nauku i vještinu; bit će iskren i imat će dosta zavidljivaca. Mnogo će trgovati i tuđe pomoći neće tražiti; – a ako se rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, bit će lukav, grabljiv, zavidljiv, govorljiv i nikakvu tajnu neće umjeti sačuvati. Ako se mlad oženi, u svačem će napredovati i obogatit će se.

Žensko: Bit će vatrenih očiju, vesela, govorljiva i plašljiva. U velika će društva rado odlaziti. Kad se uda svega će se okanuti i postat će dobra domaćica. Dočekat će duboku starost.

Maj

Muško: Ako se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovoga mjeseca, bit će oštra pogleda, ljepolik, hrabar i dobar vojnik. Izbjegavat će i najmanje društvo; – Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, bit će druževan, veseo, šaljiv, milostiv, nježan i ljubazan, osobito prema ženama. Ako se posveti nauci, služit će narodu, iz koga je ponikao, na diku. U dubokoj će starosti osiromašiti, ako se još u mladosti na nauči čuvanju.

Žensko: Bit će zdrava, krupna, rumena i odveć prijatana. Ako se rano i sretno uda, bit će i mužu a i svojoj porodici na diku i ponos.

Jun

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovoga mjeseca bit će visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a po kadkad i prznica. Na lijepo će odijelo više držati, nego na jelo i pića. – Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, ako se posveti nauci bit će učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.

Žensko: Bit će lijepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem hrđavo živjeti i uskoro će ostati udovica. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživjeti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti.

Jul

Muško: Ko se rodi ovog mjeseca, bit će smeđ, povisok, razuman, pravičan, junačan, slobodan, jakog tjelesnog sastava i nagao, zbog toga mu se valja čuvati svake prepirke i svađe, jer može vrlo lako dopasti bijede. Bit će ljubitelj dobrih pića i lijepih jela.

Žensko: Bit će pobožna, rječita i prema nepoznatim prijatna. Ljubit će snažne i odvažne ljude, a osobito vojnike. Vrlo će se lako razgnjeviti, zatim odmah gnjev svoj stišati i nanesenu joj uvredu velikodušno oprostiti.

Avgust

Muško: Ko se rodi ovog mjeseca, bit će lijep, srednjeg uzrasta, pobožan, ali i žestok, ugledan i čuven. U nauci će dobro napredovati. Za opšte će dobro sve pregorjeti, ali neće nikakve blagodarnosti za to od svojih sunarodnika požnjeti. Ako se oda na trgovinu, bit će pečen trgovac, a i obogatit će se.

Žensko: Bit će lijepa, crnomanjasta, duge kose, mislostiva, a ponekad gorda i ponošljiva. U životu će svome mnoge teške i sumorne dane provesti. Ako se rano uda, neće bog zna kako biti sretna; ako li se pak do svoje 30. godine ne uda, vrlo lako može do groba djevovati.

Septembar

Muško: Ko se ovog mjeseca rodi, bit će smeđe kose, srednjeg uzrasta, pametan, samovoljan i nemaran. Ako struku, na koju se oda, dobro prouči, bit će valjan trgovac, izvrstan zvaničnik… Do velika imanja neće doći, ali će mu se ime i poslije smrti u narodu pominjati. Ljubit će pravdu i istinu, a i sirotinju će u nuždi, u koliko mu to moguće bude, potpomagati. Putovat će mnogo. Ako je odvažan i postojan, svaki će mu posao ići od ruke.

Žensko: Bit će crnomanjasta i kose kao svila; jrečita, samovoljna, a kad-što i naprasita. U braku će mnogu djecu izroditi i stare dane u miru i zadovoljstvu provoditi.

Oktobar

Muško: Ko se ovoga mjeseca rodi, pa se još u djetinjstvu prema njemu strogo postupa, bit će jedan od prvih ljudi; a ako se na njega ne obrati dovoljna pažnja, nego mu se sve kroz prste gleda, postat će grabljivac i nevaljalac. Mnoga će dobra ili mnoga zla počiniti. Radije će piti vino, nego vodu.

Žensko: Bit će visoka, lijepa, ljutita i nagla. Povjerenu tajnu neće moći prećutati. Valja joj se zdravo čuvati od mnogih zajedljivih govora, ako misli da sama sebi sreću ne ubije. Bit će tuđoj sreći zavidljiva i strasna ljubiteljka vina i kafe. U braku će mnogu djecu izroditi, od kojih će u svojoj starosti veliku radost dočekati.

Novembar

Muško: Ko se rodi ovog mjeseca, bit će lijep, vesele naravi, ponošljiv, pametan i zadovoljan. Ne treba ništa da uzima olako, jer sve što leti, ne jede se. Mnogi će ga neprijatelji na zlo navesti. Ako bude vojnik, bit će strastven lovac i vrlo opasan kako neprijatelju na bojištu, tako djevojkama u igri.

Žensko: Bit će umiljata, smeđa, duge kose, a kratke pameti. Ginut će za vojnicima i lovcima. Mnogi će se u nju zaljubiti, a ona će ih sve ismijavati.

Decembar

Muško: Ko se rodi ovog mjeseca, bit će lijepog i vitkog tijela, jogunica, ljutica, gostoljubiv, uobražen. Kad kakvu radnju bude preduzimao, treba da pita za savjet svoje prijatelje, jer će inače, ako pri svome uobraženju nepokolebljiv ostane, u svkom poduzeću nesretan biti. Mnogo će putovati i kod stranaca će imati više uvaženja, nego kod svojih rođenih. Bit će smrzla, te će se zdravo utopljavati. Ako bude imućan, sirotinji će mnogo dobra učiniti.

Žensko: Bit će muškobana, ali ipak prijatna i milostiva. Bolovaće vrlo malo. Svaki će joj posao, kao vrijednoj i valjanoj gazdarici, ići od ruke. Od svoje djece i unučadi, dočekat će veliku radost.