NE BACAJTE TALOG OD KAFE, MOŽETE DA POKRENETE OVAJ BIZNIS: Za samo mjesec dana imaćete proizvod od kog ćete zgrnuti pare!
Već je opšte poznato da su Skandinavci predvodnik održivog razvoja i zaštite životne sredine. Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo.

Interesantnom idejom istakla se kompanija “Beyond Coffee” iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života.

Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svijetu i koliko se taloga baci svaki dan – bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad? Taj ostatak je beskorisan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Ali Danci kažu: većina vrijednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca. Pošto su Danci jedni od vodećih svjetskih ljubitelja kafe, ova kompanija radi sljedeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za – uzgajanje bukovače!

I vi možete biti svoj odgajivač

Ohlađeni talog kafe miješaju sa micelijumom, vegetativnim dijelom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedjelje.

Prvo se drže tri nedjelje na toplom, tamnom mjestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premještaju na nedjelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svjetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.

Također primijećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, proslijeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste.

Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali također možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mjesec dana imaćete svoje jestive bukovače.

Inače, kilogram bukovače u prodavnicama  je oko 6 eura.

Kako se ovaj oblik uzgoja pečuraka proširio širom svijeta – pretpostavlja se da trenutno postoji pet hiljada inicijativa koje se time bave – ne morate da idete u “Beyond Coffee” po pečurke ili sastojke, ali ako ste u blizini, možete svratite po suvenir.

To je šolja za kafu djelimično napravljena od taloga kafe. “Ova šoljica ima miris kafe prije nego što je sipate u nju”, zadovoljno kažu, a uzgajivači dodaju: “Sve je to pola nauka – pola umjetnost!”

(Punkufer)