NEKA VAM SOBNE BILJKE ŽIVE I JESEN I ZIMU: Dovoljne su SAMO OVE 4 stvari
Dolazak jeseni znači i promjenu režima sobnim biljkama. Ako su vam biljke tokom ljeta bile vani, vrijeme je da ih unesete unutra i polako pripremite na zimski period koji za većinu biljaka znači i fazu mirovanja.

Kako biste izbjegli sušenje i uvenuće sobnih biljaka bitno je poduzeti četiri koraka.

1. Dozirajte vodu

Ljeti biljke dobivaju više svjetlosti, temperature graniče s tropskima i zrak je suh. Logično je da tad biljke trebaju više vode. U jesen se ta potreba za vodom smanjuje jer je hladnije, zemlja u teglama se sporije suši pa je potrebno smanjiti učestalost zalijevanja. Dobar indikator doziranja vode je ovaj: One biljke koje su tokom ljeta tražile zalijevanje dva ili tri puta sedmično, u jesenskim danima mogu se zalijevati samo jednom sedmično.

2. Vrijeme za selidbu

S obzirom da su jutra sve hladnija i temperatura pada ispod 12 stepeni, krajnji je trenutak da sobne biljke, ako su vani, preselite u interijer. Osigurajte im prostor na kojem će imati dovoljno svjetlosti i pazite da nisu izložene propuhu. Kad krene sezona grijanja, biljke nemojte držati blizu radijatora ili drugog izvora topline.

3. Važno da ima svjetla

Kao što smo već gore napomenuli, ključno je osigurati poziciju na kojoj će biljke dobivati dovoljno svjetla. Ako su svi prozori okrenuti prema jugu i jugoistoku problem je riješen, ali ako imate prozore na sjevernoj strani, razmislite od dodatnom izvoru svjetlosti za biljke. Dobro je znati da biljke koje ne dobivaju dovoljno svjetlosti sporo napreduju, često uvenu, a i podložnije su napadima raznih nametnika i bolesti.

4. Mislite na prihranu

Iako je biljke najbolje presađivati u proljeće, ponekad biljke tokom ljeta prerastu teglu u koju su zasađene i u tom slučaju, prije preseljenja u unutranji prostor, potrebno je presaditi biljku i osigurati joj veću teglu. Svakako, presađivali biljke ili ne, tokom hladnijih mjeseci vodite računa o prihrani. Naravno, ona će biti manja nego u fazi rasta, ali minimalne količine su nužne za uspješno prezimljavanje.