Netanyahu: Ono što se danas dogodilo nikada nije viđeno u Izraelu
IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu pozvao je oporbene čelnike Yaira Lapida i Bennyja Gantza na formiranje izvanredne vlade nacionalnog jedinstva nakon iznenadnog napada Hamasa na zemlju, objavila je u priopćenju njegova stranka Likud, a prenosi BBC.

Netanyahu je tu ponudu iznio na sastanku s Lapidom i Gantzom ranije u subotu, po priopćenju Likuda. Lapid je nešto ranije objavio da je ponudio Netanyahuu formiranje zajedničke koalicije “koja može voditi težak, zamršen i dug rat”.

Bivši premijer: Ovo neće biti lagan ili kratak rat

“Neću se zamarati pitanjem tko je kriv i zašto smo bili iznenađeni. Suočit ćemo se našim neprijateljem u zajedništvu”, rekao je bivši centristički premijer Lapid na društvenoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter. Dodao je da je “država Izrael u ratu” te da to neće biti “lagan ili kratak rat”, a govorio je i o opasnostima ratovanja na više bojišnica.

Netanyahu zna da ne može “voditi rat s disfunkcionalnim i ekstremističkim sastavom vlade”, naglasio je Lapid, dodavši da Izrael treba odgovorno vodstvo. Netanyahu, vođa konzervativne stranke Likud, od kraja prošle godine na čelu je desničarske koalicijske vlade, koju čine i krajnje desni ministri. Riječ je o dosad najdesnijoj izraelskoj vladi.

Netanyahu: Snažno ćemo se osvetiti

U večerašnjem obraćanju Netanyahu je poručio kako su današnji napadi militanata “bez presedana”. “Ono što se danas dogodilo nikada nije viđeno u Izraelu. Snažno ćemo se osvetiti za ovaj crni dan”, rekao je Netanyahu u televizijskom govoru iz Tiskovnog ureda izraelske vlade.

“Izrael će doći do svakog mjesta gdje se Hamas skriva. Kažem ljudima iz Gaze da odmah napuste ta mjesta”, dodao je. 

Osvrnuo se i na izraelske vojnike i civile koje su borci Hamasa uzeli za taoce. “Kažem Hamasu, vi ste odgovorni za dobrobit zarobljenika. Izrael će se obračunati sa svakim tko im naudi”, naglasio je.