NJEMAČKA POSLALA HITNO UPOZORENJE SRBIJI: Ovo uradite NEODGODIVO!
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Srbiju da pridonese deeskalacije stanja na granici sa Kosovom i da smanji vojne trupe na tom području.

“Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije. Važno je da Srbija neodgodivo smanji vojne trupe na granici”, stoji u saopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

Iz ministarstva su naglasili da je Berlin sa svojim partnerima u “intenzivnom kontaktu sa svim stranama”.

“Politički proces hitno mora biti nastavljen”, zaključuje se u saopćenju, aludirajući na pregovore Beograda i Prištine o budućnosti odnosa.

Podsjećamo, Priština je u subotu kasno uvečer pozvala vlasti Srbije da povuku svoje vojne trupe s granice prema Kosovu.

“Vlada Republike Kosovo pažljivo prati najnovija dešavanja u vezi sa pomjeranjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije prema granici Kosova i ostaje u stalnom kontaktu sa Sjedinjenim Državama i zemljama EU u vezi sa ovom ozbiljnom prijetnjom iz Srbije”, saopćila je Vlada Kosova.

Pomjeranje srpskih trupa duž granice s Kosovom dolazi otprilike sedam dana nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjska u općini Zvečan, kada je poginuo policijski službenik Afrim Bunjaku.

Sjedinjene Države su u petak pozvale Srbiju da povuče trupe s granice, opisavši njihovu akciju kao “veoma destabilizirajući razvoj događaja”.