NOĆAS PADA PRVI SNIJEG U SRBIJI: Ovdje će temperatura ići i ispod nule
Ovog vikenda nad sjeveroistokom Evrope nalazi se veoma snažan ciklon, a u sklopu njega prostire se i hladni front, piše meteorolog Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi za srpske medije.

On je već jutros stigao do Vojvodine i donio jače zahlađenje, dok je u ostalim predjelima Srbije i dalje bilo sunčano.

Do podneva hladni front stigao je do centralne Srbije, a na svom putu donio je naoblačenje, uz jak sjeverozapadni vetar i pad temperature vazduha.

Istovremeno, na jugu, jugoistoku i istoku Srbije bilo je i dalje sunčano i veoma toplo.

U toku ranog poslijepodneva temperatura u Srbiji kretala se od 12°C u Subotici i u Somboru do 29°C u Zaječaru, u Beogradu je bilo oko 15°C. Zlatibor je mjerio 10°C, Sjenica 18°C, a Kopaonik 14°C.

Dakle, zbog hladnog fronta, nad Srbijom je danas zabilježena veoma velika temperaturna razlika, u jednom trenutku u Vojvodini je bilo jesenjih 10°C, na jugoistoku i istoku Srbije skoro 30°C, pa je razlika iznosila nevjerovarnih 20 stepeni, piše Đurić.

Inače, prije prodora hladnog fronta, jutro je na sjeveru Srbije i u Beogradu bio najtopliji dio dana, uz temperature od 15 do 17°C.

U ovom času hladni front stigao je i do jugoistoka Srbije, a do samog kraja dana donijeće zahlađenje i najužnijim i najistočnijim predjelima Srbije.

Do kraja dana i tokom večeri u Srbiji će biti oblačno i osjetno hladnije sa kišom i pljuskovima, stoji u prognozi.

Duvaće jak sjeverozapadni vjetar, a temperatura će biti u daljem padu.

Tokom večeri i noći temperatura će se u većem dijelu Srbije kretati od 5 do 10°C, u Beogradu oko 8°C, a još hlandije bilo biće u planinskim predjelima.

U toku noći iznad 1300 metara nadmorske visine temperatura će da padne ispod 0°C, pa se u ovim predjelima očekuje i prvi snijeg ove sezone. Dakle, u toku noći snijeg će padati na planinama južne i jugozapadne Srbije iznad 1300 metara.

U toku noći u sjevernim, a do ponedjeljka ujutro i u ostalim predjelima Srbije očekuje se razvedravanje, samo će još ujutro na jugu padati kiša, na višim planinama snijeg.

Vrijeme narednih dana

U ponedjeljak tokom dana biće sunčano i prohladno, uz jak sjeverozapadni vetar, koji će krajem dana biti u slabljenju.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C. U većem dijelu Srbije i u utorak će biti suho, samo na jugu oblačno sa kišom. Maksimalna temperatura biće bez bitnije promjene u odnosu na ponedjeljak.

U srijedu nakon vedrog jutra i prijepodneva, poslije podne promjenljivo oblačno, na sjeveru pred kraj dana i uveče sa slabom kišom, uglavnom u Vojvodini. Biće toplije, a maksimalna temperatura u većini predjela biće oko 20°C.

Inače, u utorak i u srijedu ujutro očekuje se veoma hladno jutro, naročito u srijedu, jer se u srijedu ujutro u svim predjelima očekije vedro, pa će doći do jačeg izračivanja vazduha, odnosno hlađenja.

Minimalna jutarnja temperatura biće od 0 do 6°C, a ponegdje se očekuje i slab prizemni mraz, uz temperature ispod 0°C. Najveća vjerovatnoća za mraz očekuje se na području Vojvodine i u kotlinama.

S obzirom na to da je prosjek maksimalne temperature za sredinu oktobra od 16 do 20°C, one će nakon današnjeg zahlađenja konačno biti u skladu sa kalendarom. Jučerašnji dan, ali i današnji dan na istoku i jugoistoku Srbije donio je temperature i do tropskih 30°C, odnosno za 10 stepeni više od prosjeka.

Od četvrtka se očekuje osjetno toplije vrijeme, zaključuje Đurić.