NOVI SKOK CIJENA: Cijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom, evo od čega strahuju ulagači
Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle, drugu sedmicu zaredom. Eskalacija sukoba na Bliskom istoku je potakla zabrinutost da bi se mogla poremetiti opskrba nafte s tog područja. Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1.4 posto, na 92.16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1.2 posto, na 88.75 dolara

Cijene su tokom sedmice oscilirale ovisno o vijestima na Bliskom istoku. Kada bi se vijesti ukazivale na zaoštravanje, cijene bi rasle, dok bi cijene bile niže u trenucima kada bi se činilo da napetosti popuštaju.

Izrael već danima najavljuje kopnenu invaziju na Gazu, ali od toga nema ništa.

– Cijene nafte značajno su se podigle zbog naznaka da bi uskoro moglo doći do izraelske kopnene ofanzive u Pojasu Gaze. No situacija u opskrbi zasad se nije promijenila – napisali su analitičari Commerzbanka u petak u osvrtu na situaciju na tržištu.

S druge strane, negativno je na cijene utjecala najava da će Sjedinjene Američke Države ublažiti sankcije Venecueli i omogućiti im povratak na svjetsko tržište.

Vašington je izdao šestomjesečnu dozvolu za transakcije sa venecuelanskim energetskim sektorom nakon dogovora vlade u Karakasu. Međutim, Venecueli će trebati vremena kako bi povećala proizvodnju, s obzirom na veoma slaba ulaganja posljednjih godina.