NOVO MLIJEKO POSTALO HIT U SVIJETU, A SAD SE POJAVILO I KOD NAS: Piju ga za dugovječnost, evo šta kažu stručnjaci
Poslije sojinog i bademovog, pojavilo se još jedno mlijeko za koje interesovanje polako, ali sigurno raste.

Kada je jedna švedska firma proizvela mlijeko od krompira, nastala je pometnja. Šveđani ga piju za dugovečnost, kažu da je odličan izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata. Uz sojino i bamedovo, zauzelo je visoko mjesto na listi najtraženijih, a prodaje se u tri varijante: original, barista i nezaslađeno. Cijena mlijeka se kreće od 3 do 5 eura.

Recept je preuzet od profesorke Eve Tornberg sa Univerziteta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu “emulziju od krompira”. Proizvođači tvrde da je ovo mlijeko dobar izvor vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidansa, kao i da je od svih biljnih napitaka najmanje štetan za okolinu. Mlijeko od krompira sadrži manje šećera i masnoća i ne sadrži uobičajene alergene. Zato je odličan izbor za ljude koji su osjetljivi na laktozu, gluten ili orašaste plodove.

Šta za ovo mlijeko kažu stručnjaci? “Jedan veliki izazov sa domaćim biljnim mlijekom je taj što im nedostaje obogaćivanje drugih hranljivih materija koja sadrži kravlje mleko ili neko drugo biljno mlijeko iz prodavnice. Važno je da vitamine dobijate iz druge hrane ili suplemenata”, upozorava Ketrin Perez, veganska dijetetičarka.

Kako napraviti ovo mlijeko?

Ogulite krompire i skuhajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mljevenih badema, ukoliko želite. Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izblendujte i stavite u posudu. Cijeli proces možete da pogledate u snimku:

(MONDO)