OGLASILI SE IZ STATE DEPARTMENTA O TERORIZMU NA KOSOVU: Ovo se Srbiji apsolutno neće svidjeti
Sjedinjene Američke Države protive se nastojanjima da se ubistvo kosovskog policajca Afrima Bunjakua izjednači s napadačima koji su sudjelovali u njegovom ubistvu, rekao je portparol State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

Miler je naglasio kako oni koji su učestvovali u sukobu moraju biti izvedeni pred lice pravde.

– Bili smo vrlo jasni: SAD snažno osuđuje koordinirane i nasilne napade na kosovsku policiju 24. septembra i izražavamo saučešće porodici narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti. Protivimo se pokušajima izjednačavanja tragične smrti narednika kosovske policije Afrima Bunjakua sa smrću osoba koje su sudjelovale u ubistvu policajca. Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde kroz transparentan istražni proces. Istraga je u toku – rekao je Miler.

Kosovska policija je 24. septembra napadnuta u Banjskoj kod Zvečana, dok je provodila operaciju uklanjanja barikade postavljene na cesti. U napadu je ubijen narednik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih policajaca je ranjeno, prenosi Telegrafi.com.

Osumnjičeni napadači, kojih je prema procjeni kosovskih vlasti bilo oko 30, sklonili su se u samostan Banjska i odatle su nastavljeni sukobi s policijom.

Trojica osumnjičenih napadača ubijena su u razmjeni vatre, dok su četiri osobe uhapšene za ovaj napad koji Kosovo smatra terorističkim i za njega krivi Srbiju. Beograd je negirao da je umiješan u ovaj događaj.

U Srbiji je 27. septembar proglašen za dan žalosti za trojicom ubijenih Srba u Banjskoj. Ovu odluku kritizirala je i Evropska unija.