Oluja Ciaran zahvatila zapadnu Evropu, šestero poginulih
Oluja Ciaran zahvatila je zapadnu Evropu u četvrtak, pri čemu je poginulo šest ljudi, a škole, aerodromi i željezničke službe su zatvorene.

Vozač kamiona je poginuo kada je stablo palo na njega u Francuskoj, dok je druga pogibija prijavljena u Le Havreu, tvrde vlasti.

Obaranje stabala izazvalo je i pogibiju jedne žene u glavnom gradu Španije Madridu i još jedne na jugu Nizozemske, saopćile su lokalne službe za vanredne slučajeve i policija.

U belgijskom gradu Gentu poginule su dvije osobe – petogodišnja i 64-godišnja Njemica u posjeti zemlji – saopćilo je tužilaštvo. Obje pogibije su uzrokovane padanjem granja.

U Francuskoj je 1,2 miliona domaćinstava ostalo bez struje.

Vlasti u Finisteru u Bretanji pozvale su ljude da ostanu u kućama i izbjegavaju vjetrove koji su dostizali brzinu od 207 kilometara na sat, stvarajući valove od 20 metara u blizini obale.

Oluju Ciaran, koja slijedi za olujom Babet prije dvije sedmice, pokrenula je moćna struja koja je doletjela s Atlantika, izazivajući obilnu kišu i snažne vjetrove koji su već izazvali velike poplave u Sjevernoj Irskoj i dijelovima Britanije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin kazao je novinarima da je pored pogibije vozača kamiona, povrijeđeno 15 osoba, uključujući sedam vatrogasaca. Jedna osoba je teško povrijeđena u gradu Roubaixu na sjeveru Francuske, rekao je on.

Oko 1.300 ljudi moralo je biti premješteno u kampove ili skloništa, a nekoliko kuća je evakuisano u gradu Finistere u Brestu nakon što je kran pao, saopćio je Darmanin tokom dana na društvenim mrežama.

Ipak, oluja u Francuskoj je pokazala neke znake jenjavanja jer je meteorološka služba Meteo France umanjila upozorenje za jake vjetrove u Macheu, Finistereu i Cotes d'Armoru s crvene na narandžastu.

U Britaniji su Kanalski otoci među najteže pogođenim područjima, a BBC je javio da su prozori razneseni, a jedan krov otkinut s kuće u Jerseyu, zbog čega su porodice prisiljene da se presele u obližnje hotele.

Dutch Airline KLM ukinuo je stotine letova za i iz Amsterdama, dok su međunarodni vozovi iz nizozemske prijestolnice za Pariz također otkazani, a brodske linije na jugozapadu zemlje zatvorene. Operater aerodroma AENA rekao je da su otkazana 42 leta u Španiji, prenosi Reuters.