OPŠTA BJEŽANIJA PREMA SRBIJI: 12 terorista ubijeno ili uhapšeno, većina pobjegla prema Raškoj!?
Nakon ulaska kosovske specijalne policije i antiterorističke jedinice u kompleks manastira u Banjskoj situacija u ovom selu na sjeveru Kosova sada je pod kontrolom. 

Kontradiktorne informacije tokom dana stizale su s terena, ali prema posljednjim – šest članova terorističke grupe, koja je rano jutros napala patrolu policije i ubila jednog a ranila dvojicu policajaca, ubijeno je, a šest ih je zarobljeno.

– Naše specijalne jedinice, uz pomoć KFOR-a i EULEX-a, ušle su u manastir i zarobile nekoliko terorista. Zaplijenjena su oklopna vozila, dronovi, zolje, snajperi, eksploziv, razno oružje i municija, vojne uniforme, radio- stanice – kaže za “Avaz” potpredsjednica Vlade i članica Savjeta za sigurnost Kosova Emilija Redžepi.

Ona dodaje da je većina pripadnika terorističke grupe uspjela pobjeći prema Srbiji, Raškoj i Novom Pazaru i da su među njima i ranjeni. 

Oni su, prema informacijama s kojima raspolažu u kosovskim institucijama, zbrinuti u bolnici u ovom gradu.

U sklopu šire akcije privedeno je nekoliko desetina osoba, među kojima su i četiri pomagača koji nisu bili direktni učesnici ali su sa članovima terorističke grupe bili na radio-vezi. Bit će provjereni i svi koji su se u vrijeme napada zatekli u manastiru, a među njima i turisti iz Novog Sada.

Specijalno tužilaštvo Kosova ranije je saopćilo da se šest uhapšenih tereti za teška krivična djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Republike Kosovo, napad na ustavni poredak, neovlašteno posjedovanje oružja…