“OVO JE PAKAO”: Vatra divlja u Osijeku, požar se vidi iz svemira, ima povrijeđenih vatrogasaca
Posmatrač iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske Ivan Baboselac na svom Facebook nalogu je objavio da se dim od požara u Osijeku vidi sa satelita, te da je prešao i u BiH. On je objavio i fotografije iz mjesta Gradište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na kojima se vidi dim, a objavio je i fotografiju na kojoj se dim od požara vidi na satelitu.

Noćas je u pogonu osječke firme “Drava international” kod prigradskog naselja Brijest buknuo ogroman požar. U celom Osijeku se osjeća paljevina, a smrad se širi i okolnim mjestima. Gori plastika uskladištena na otvorenom prostoru, a opasnost za ljude i okolinu je velika pa je stanovnicima tog područja poručeno da zatvore prozore i ne idu napolje, a u nekim školama je zaustavljena nastava.

Na terenu su javne vatrogasne stanice Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okoline. Nekoliko je puta intervenisala i hitna pomoć.

“Povrijeđena su dva vatrogasca, zbrinuti su. Cijela ekipa od sinoć je na trijaži u medicinskoj službi, zasad nema informacija da je neko dobio zrovanje”, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni komandant.

“Požar je aktivan, sigurno će biti aktivan cijeli dan. Za dva tri sata će stići i novo sredstvo, kojim ćemo probati da ga usporimo, dodajući sredstvo u vatrogasne kamione”, kazao je.

Vatrogasci su ranije za lokalne medije rekli da je u pitanju pakao kakav do sada nisu vidjeli, kao i da im se oprema topi.