Plenković brani glasanje protiv rezolucije UN-a o Gazi
Premijer Andrej Plenković branio je odluku da Hrvatska glasa protiv rezolucije UN-a o sukobu u Gazi, jer dokument “nije osudio teroristički napad Hamasa na Izrael”. Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi, ali se izrijekom ne spominje Hamas. Protiv rezolucije glasalo je 14 zemalja, uključujući Hrvatsku.

“Nedostaje najbitnija stvar, nedostaje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada. Prave se svi nevješti da eto tu postoji neko nasilje koje ćemo nekom apstraktnom formulacijom osuditi, a nećemo reći tko je tu koga napao, kada i zašto”, rekao je Plenković novinarima.

“Za nas, zemlju koja je bila žrtva agresije, to bi vam bilo otprilike kao: nešto se dogodilo u Hrvatskoj, evo recimo s Vukovarom, tu je bio neki sukob, otprilike”, rekao je nakon sastanka predsjedništva HDZ-a.

Premijer smatra da je odluka Hrvatske da glasa protiv “ispravna i principijelna” i podsjeća da je rezolucija neobvezujuća. Dodao je da su za Hrvatsku važni zaključci Europskog vijeća u kojima se osuđuje napad Hamasa, podržava pravo Izraela na samoobranu uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava te poziva na humanitarne koridore i pauze.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska trebala biti suzdržana i da nije bio konzultiran o tome kako će Hrvatska glasati. Plenković je uzvratio da se ni Milanović nije konzultirao “kad je zauzimao proruska, a anti-EU i anti-NATO stajališta, kad je Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nazivao svinjarom, kad je htio blokirati članstvo Švedske i Finske u NATO-u”.