POGLEDAJTE VAGONE NOĆNIH VOZOVA NAJNOVIJE GENERACIJE U BEČU: Voze 230 km/h i imaju tuševe (FOTO)
Austrijska  javna željeznička kompanija OeBB predstavila je jučer najnoviju generaciju noćnih vozova u Europi u vrijeme kada se ovaj sporiji, ali mnogo manje zagađujući način prijevoza od aviona, počinje vraćati u modu.

Novi noćni vozovi predstavljeni su u Beču povodom obilježavanja 100. obljetnice austrijske tvrtke. “Svaki kilometar vozom je kilometar za zaštitu klime i doprinos boljoj budućnosti”, rekla je austrijska ministrica okoliša Leonore Gewessler za AFP.

Kako su saopćile vlasti Beča, vagoni će narednih godina biti mjerilo za udobnost, održivost i fleksibilnost. Novi, kako je navedeno, visoko inovativni vagoni su uz moderan dizajn, više udobnosti i povećanu privatnost optimalno prilagođeni potrebama putnika.

Unutrašnjost vagona nove generacije (Foto: OBB Harald Eisenberger)

Najavljeno je da će uprava Austrijskih saveznih željeznica do kraja 2025. godine pustiti ukupno 33 noćna voza u promet, kojima će putnici, kako je istaknuto, brzo, a istovremeno i na ekološki prihvatljiv način stići do svog odredišta. Novi vozovi mogu razviti brzinu do 230 kilometara na sat. Od sedam vagona, pet je predviđeno za odmor i spavanje.

Maksimalan broj mjesta u vozu je 254. Sve kabine za spavanje opremljene su fiksno montiranim krevetima, udobnim kutkom za sjedenje, opušteno čitanje ili jelo tokom putovanja, a imaju i toalet i tuš.

U novim mini kabinama za putnike samce nalazi se sve potrebno za neometano noćno putovanje – skladišni prostor, klizni sklopivi stol za doručak sa ogledalom, vješalica, stolna lampa kao i ormarići za prtljag.

Unutrašnjost vagona nove generacije (Foto: OBB Harald Eisenberger)

Kako je naglašeno, novina je i besplatan internet koji je do sada bio ograničen samo na Railjet vozove. U sve vagone je ugrađen moderni informativni sistem kojim putnici mogu dobiti sve informacije o putovanju.

Unutrašnjost vagona nove generacije (Foto: OBB Harald Eisenberger)

“Noćni vozovi predstavljaju sve dominantniji vid prijevoza u Evropi, jer su klimatski prihvatljiva alternativa letovima na kratke relacije. Ko putuje noćnim vozom bira najopušteniji oblik putovanja i doprinosi smanjenju emisije ugljendioksida. U poređenju sa avionom, noćna putovanja su 50 puta ekološki prihvatljivija opcija”, izjavila je austrijska ministrica za zaštitu okoliša Leonore Gewessler.

Beč dobiva najnovije noćne vlakove. Voze 230 km/h i imaju tuševe - Portal  grada Kaštela

Austrijska kompanija do 2030. godine namjerava udvostručiti broj putnika u noćnim vozovima, a i mnoge druge europske kompanije sudjeluju u oživljavanju noćnih vozova koji su gotovo nestali 2010-ih.No ta želja suočava se s cijenom potrebnog materijala za zamjenu vagona često starih i više desetljeća, brojnim noćnim radovima na prugama koji ometaju noćni promet te nisku isplativost ove vrste prijevoznog sredstva.