POSLIJE 15 GODINA VRATILA NAM SE OVA BOLEST Doktorica iz Tiršove VEOMA ZABRINUTA zbog 2 sve češće teške bolesti kod djece: "Dolaze u serijama"
Dr Rsovac, koja radi na odjeljenju intenzivne nege u dečjoj bolnici u “Tiršovoj” istakla je da su gužve u zdravstvenim ustanovama porasle, ali je i skrenula pažnju na sve učestaliju pojavu velikog kašlja kod djece i na infekcije koje dovode do otkazivanja rada bubrega.

– U posljednje tri nedjelje smo imali pet “pertusissa”, tj slučajeva velikog kašlja kod djece. Još više zabrinjava to što vakcina za taj problem postoji. To su djeca koja su ili nisu dobila vakcinu ili je vakcina prolongirana – kaže dr Rsovac.

Ističe da, dok je vakcinacija bila sprovođena redovno, ove bolesti nije bilo uopšte.

– Mi 15 godina nismo imali nijedan slučaj pertrusissa, dok smo imali velike obuhvate vakcinacije. U poslednjih mesec dana imamo porast pertusisa. To su forme koje smo zadržali u bolnici, iako nisu u teškom obliku – kaže dr Rsovac.

Ona je poručila i da roditelji ne odlažu vakcinaciju, da je sprovode redovno, jer tako mogu zaštiti i onu dejcu koja ne mogu da prime neke vakcine.

“Vrate se sa mora sa jakim infekcijama”

– Drugi je velika pojava, koja se javlja u serijama je hemolitičko-uremijski sindrom. To je otkazivanje rada bubrega, sa porastom anemije koja se razvija, najčešća posledica je bakterijska infekcija. Imamo podatak da dijete slabije mokri, radimo cjelokupan pregled i ta djeca se vrlo studiozno prate. Bili su na odmoru, na moru. Imali smo djecu iz Egipta i Turske. Najčešći uzročnik je ešerihija – kaže dr Rsovac.

Tri stvari neophodne za jak imunitet

Preparati za jačanje imunitet nisu dovoljni, ističe pedijatar. Pored redovne fizičke aktivnosti i igre, da bi dijete bilo zdravo neophodan je san i ishrana.

– Sve što kažu da jača imunitet je nedovoljno. Dobro spavanje, dobra crijevna flora, probiotici, izbalansirana, raznovrsna ishrana. Meso, biljke, žitarice, sve o što smo jeli u djetinjstvu. Može se raditi nadoknada vitamina D, kada se ti preparati daju i preparati cinka pokazano je da se virusi manje lijepe – kaže dr Rsovac za TV Pink i dodaje:

“Vidi se odmah da je dijete vezano za kompjuter. I po načinu na koji razgovara. Koliko je zainteresovano… To je toliko nekontrolisano. Manje se druže, a pored sna i ishrane, treća komponenta za zdrav život je igra. Ta fizička aktivnost poboljšava i imunitet”.