POSTOJI SAMO JEDNO RJEŠENJE ZA KRIZU I RAT: OVA svjetska sila je spremna da POSREDUJE između Izraela i Palestine
Kako je naveo turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, postoji samo jedno rješenje za krizu u Palestini, a to je povratak u 1967. godinu.

Turska je spremna da djeluje kao posrednik između Izraela i Palestine ako dvije strane daju takav prijedlog, rekao je predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade u Ankari, Erdogan je rekao da Turska vrši neophodne pripreme za slanje humanitarne pomoći u Gazu, prenio je Rojters.

On je pozvao Izrael da prestane da bombarduje palestinske zemlje i Palestinu i dodao: “Vjerujemo da neće biti mira u regionu bez nezavisne, suverene Palestine”. Erdoganove izjave uslijedile su nakon razgovora koje je imao sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom.

Turski lider je rekao Abasu da Ankara “ulaže sve napore da okonča sukobe u regionu i obezbijedi mir što je prije moguće”, navodi se u saopštenju njegove službe za štampu, prenio je AP. U razgovoru sa Hercogom, Erdogan je “naglasio da će svaki korak koji nanosi štetu narodu Gaze kolektivno i neselektivno dodatno povećati patnju i nasilje u regionu”, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Erdogan je takođe rekao svom izraelskom kolegi da je “neophodno djelovati zdravorazumski i da je uspostavljanje mira u regionu od velikog značaja za dobrobit cijelog regiona”, navodi se u saopštenju. Turski predsednik je istakao da je izraelsko-palestinski sukob bio u središtu većine sukoba i pitanja na Bliskom istoku i dodao da je sada neophodno uspostaviti nezavisnu palestinsku državu, zasnovane na granicama iz 1967. godine, sa Jerusalimom kao prestonicom, prenio je Rojters.

“Gubitak i patnja nevine djece, posebno novorođenčadi, duboko nas rastužuju. Dolivanje ulja na vatru nikome ne koristi, a posebno civilima na obe strane. Turska je u potpunosti spremna da učini sve što je u njenoj moći kako bi okončala ovaj sukob što je prije moguće i smanjila eskalaciju napetosti koja je nastala uslijed nedavnih događaja. Odlučni smo u našoj odluci da intenziviramo diplomatske napore u cilju ponovnog uspostavljanja mira. Upućujemo iskreni poziv svim relevantnim akterima da iskreno doprinesu cilju mira u regionu”, naglasio je Erdogan.