POTRESNE SLIKE, SVE JE UNIŠTENO! Pepeo i čađ nakon izraelskih zračnih napada, satelitske fotografije otkrivaju razmjeru štete u Gazi
Posljedice izraelskih zračnih napada na Gazu nakon napada Hamasa ovog vikenda mogu se vidjeti na novim satelitskim snimcima koje je u utorak snimila Maxar tehnologija.

Prva slika prikazuje dim koji se diže nakon izraelskog zračnog napada u blizini Sredozemnog mora u sjeveroistočnoj Gazi, u blizini Atatre. Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su njihovi zračni napadi usmjereni samo na infrastrukturu i operacije Hamasa.

No, jedna od slika prikazuje stambene zgrade u zapadnom dijelu grada Gaze prekrivene pepelom i čađom nakon izraelskih zračnih napada. 

Još jedna slika prikazuje područje na sjeveru, kvart Rimal u gradu Gazi. Mogu se vidjeti mjesta najmanje tri zračna napada. Najsjeverniji je uništio džamiju Al Gharbi, dok je udar u centar područja na slici pogodio džamiju Al Sousi. Udar na metu u lijevom ćošku slike pogodio je Abasovu džamiju. IDF je priznao da je gađao džamije, tvrdeći da je ta odluka posljedica aktivnosti Hamasa u njima.