PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKO KOMŠIĆ: "Moj nastup u UN-u je primjećen, slušali su me sa zanimanjem"
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je danas kako je njegov govor u Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je kritizirao visokog predstavnika Christiana Schmidta, izazvao pažnju ambasadora zemalja članica.

“Bar sam primijetio da sa zanimanjem slušaju jer je govor odudarao od uobičajenog izlaganja ambasadora u toj instituciji. Šta ko o tome misli sigurno je vezano za zvanične političke pozicije zemalja koje predstavljaju”, rekao je Komšić.

Također, dodao je, ne treba misliti da je, u ovakvoj situaciji u svijetu, baš Bosna i Hercegovina top tema Vijeća sigurnosti UN.

Tokom boravka u New Yorku sastao se i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom.

Jedna od tema bilo je i to imaju li UN rješenje za ratne sukobe u Palestini i Ukrajini, razgovara li se o mirovnim planovima ili postoji mogućnost da sve preraste u globalni sukob.

“Sa generalnim sekretarom UN-a sam naravno razgovarao i o tim pitanjima. Prenio sam mu svoju podršku, jer u tim slučajevima mogu govoriti samo u svoje ime, njegovim stavovima vezano za ta pitanja. Na žalost, stvarna moć da se zaustavi ova strahota u Gazi je u drugim “centrima moći” u svijetu. Ali, stavovi koje zastupa generalni sekretar UN-a zaista imaju veliku podršku zemalja članica. Kada se pogleda cjelokupna situacija u svijetu ta podrška je čak neuobičajeno velika i jaka”, rekao je Komšić za Fenu.

   – U svakom slučaju, nastup je primjećen i vlade zemalja članica Vijeća sigurnosti UN će biti obavještene o njemu – kaže Komšić.