PRETVORITE KREVET U MIRISNU OAZU: Tajni sastojak od kojeg će vaš madrac svježe mirisati
Ako želite madrac svog kreveta pretvoriti u mirisnu oazu, eterično ulje od suhih cvjetova lavande je savršeno. Dodajte ovaj trik bezbrojnim načinima na koje možete koristiti ulje lavande u kući. Ulje lavande, koje je poznato kao antibakterijsko, antimikrobno, antifungalno, pa čak i antiseptično, jednostavan je način da osvježite svoj madrac i riješite se neugodnih mirisa. 

Štaviše, godinama je lavanda uobičajena u aromaterapiji i stoga bi vam potencijalno mogla pomoći u postizanju boljeg sna. Ovo eterično ulje također može biti od pomoći u uklanjanju grinja, čineći vaš krevet još čišćim, piše House Digest.

Imajte na umu da neki ljudi s alergijama ili osjetljivom kožom mogu imati reakciju na eterična ulja, stoga je najbolje prvo testirati dio svog madraca prije nego što ga u cijelosti prekrijete.

Što se tiče kućnih ljubimaca, ulje lavande smatra se sigurnim za pse i čak bi moglo pomoći u njihovom smirivanju. Mačke su, međutim, druga priča. Prema Kanadskom veterinarskom medicinskom udruženju, ovo snažno ulje je otrovno za mačke, pa ako imate mačke u svom kućanstvu, ovo možda nije trik za vas.

Kako koristiti ulje od lavande na madracu

Da biste osvježili svoj madrac uljem lavande, prvo ga morate razrijediti. Pokušajte pomiješati pola šoljice bijelog octa i pola šoljice vode u bocu s raspršivačem i dodati 15 kapi eteričnog ulja.

Protresite bocu kako biste ravnomjerno izmiješali otopinu i pošpricajte je po cijelom madracu. To će pomoći u uklanjanju svih mirisa (zahvaljujući antibakterijskim moćima lavande) i dodati ugodan, cvjetni miris vašoj posteljini. Ostavite svoj madrac nepokriven najmanje tri sata nakon prskanja da se osuši. Ulje lavande također se može razrijediti nosivim uljima, poput kokosovog ulja, kako bi se olakšalo osjetljivoj koži.

Ako ste u procesu čišćenja madraca, kombinacija sode bikarbone s uljem lavande dobro djeluje na uklanjanje neugodnih mirisa i viška vlage. Umiješajte 10 kapi ulja u pola šalice sode bikarbone, lagano rasporedite po madracu i nakon nekoliko sati usisajte. Uz malo lavandinog ulja vaš bi krevet trebao mirisati svježije i omogućiti vam da se lakše odmorite.