PRIPREMITE SE! U BIH STIŽU OBILNE PADAVINE I POPLAVE! U jednom dijelu Evrope napadao veliki snijeg
Kako javlja BHmeteo, vikend nam donosi obilnije padavine u veći dio zemlje. Kiša, pljuskovi i grmljavina uz zahlađenje. Usljed obilnih padavina lokalno moguće bujične poplave!

Sutra se u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne. Lokalni pljuskovi su moguća u Hercegovini zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32 stepena

U Sarajevu sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. Jutarnja temperatura oko 16, a dnevna oko 30 stepeni.

Prognoza za naredne dane

Kako javlja BHmeteo, vikend nam donosi obilnije padavine u veći dio zemlje. Kiša, pljuskovi i grmljavina uz zahlađenje. Usljed obilnih padavina lokalno moguće bujične poplave!

U petak djelimično sunčano i većinom suho vrijeme. Više sunčanog vremena izgledno na jugoistoku i istoku zemlje. Poslijepodne razvojem oblačnosti rijetko u Hercegovini, na zapadu i sjeverozapadu Bosne moguća prolazna kiša ili kratkotrajan pljusak. Vrlo toplo i vruće uz većinom povremeno južni vjetar koji u Hercegovini, zapadnim, centralnim i sjeverozapadnim dijelovima Bosne može imati lokalno jake udare.

Od noći na subotu jači razvoj oblačnosti nad našim krajevima. Najprije će zapadu i sjeverozapadu Bosne donijeti jaču kišu i pljuskove sa grmljavinom. Obilnije padavine će se na sjeverozapadu i zapadnu Bosne nastaviti i tokom subote, s tim da će se zona padavina postepeno širiti i na ostatak zemlje donoseći tako do noći na nedjelju kišu, pljuskove i grmljavinu čitavoj zemlji.

Kiša, pljuskovi i grmljavina širom naše zemlje bi se nastavili i tokom nedjelje. Lokalno uz obilnije padavine. Od noći na ponedjeljeljak padavine bi postepeno slabile i prestajale u većini mjesta.

Prema zadnjem stanju na prognostičkim modelima najviše padavina očekuje Hercegovinu, jugozapad, zapad, sjeverozapad i dijelom centralnu Bosnu. Očekivana količina padavina u ovim krajevima bi iznosila 40 do 80, lokalno uz obilnije pljuskove do oko 120 mm. Uz ovakve količine padavina postoji opasnost od izbijanja bujičnih poplava u pojedinim mjestima. Najmanje padavina se očekuje na istoku zemlje.

Pored padavina, za vikend nas očekuje i nešto značajniji pad temperature prodorom hladnijeg zraka i okretanjem vjetra na sjeverni smijer od poslijepodnevnih sati subote. Zahlađenje će se najviše osjetiti u nedjelju uz lokalno umjeren sjeverac, a na zapadu Bosne i u Hercegovini na udare jaka bura.

Tako nas još sutra očekuju temperature oko 30 stepeni, u subotu početak zahlađenja, a u nedjelju dnevne većinom 15 do 22 stepena.

Snijeg u Švedskoj

Da nam se zima se polako približava potvrđuju i prizori iz Švedske.

Na sjeveru ove zemlje ovih dana pravi zimski uslovi.

Kiruna u Laponiji mjeri do 40 cm snijega što je najveća količina snijega u ovom dijelu godine u zadnjih 118 godina, prenosi Fokus.ba