PRIPREMITE SE ZA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kada pomjeramo kazaljke na satu
Zimsko računanje vremena počet će u noći sa subote, 28. oktobra, na nedjelju, 29. oktobra, kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag.

Naime, u noći između 28. i 29. oktobra, u 3 sata ujutro, kazaljke sata se pomiču unatrag za jedan sat. Odnosno, vraćaju se na 2 sata ujutro.

Pomicanje kazaljki sata za jedan sat unatrag omogućava više svjetlosti ujutro i raniji zalazak sunca tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Od uvođenja ljetnog računanja vremena 1980. godine vode se rasprave o smislu ove mjere. U svakom slučaju, ne možete uštedjeti energiju promjenom vremena.

Prema informacijama njemačke Savezne agenciji za okoliš, električno svjetlo se štedi navečer tokom ljeta, ali se u isto vrijeme više grijanja koristi ujutro, posebno u hladnim mjesecima (mart, april i oktobar). Sve u svemu, potrošnja energije zapravo raste, piše Fenix magazin.

FB.AppEvents.logPageView(); function onButtonClick() { // Add this to a button's onclick handler FB.AppEvents.logEvent("sentFriendRequest"); }

};

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));