SAD šalje zaplijenjeno iransko oružje Ukrajincima
Centralna komanda Oružanih snaga SAD potvrdila je da je SAD prebacio zaplijenjeno iransko oružje i streljivo u Ukrajinu.

Centralna komanda navodi da je drugog oktobra 2023. vlada SAD-a opskrbila Oružane snage Ukrajine s oko 1,1 miliona komada municije kalibra 7,62 mm.

Odluka će pomoći u ublažavanju kritičnih nedostataka s kojima se suočava ukrajinska vojska dok čeka više novca i opreme od SAD-a i njegovih saveznika. 

– SAD se obvezuje sarađivati s našim saveznicima i partnerima kako bi se suprotstavio protoku smrtonosne vojne pomoći koju je proizveo Iran u regiji svim pravnim sredstvima, uglavnom sankcijama SAD-a i UN-a, kao i putem zabrana – navedeno je.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) mjesecima je vagala kako legalno poslati Ukrajincima oružje koje je pohranjeno u objektima CENTCOM-a širom Bliskog istoka.

FB.AppEvents.logPageView(); function onButtonClick() { // Add this to a button's onclick handler FB.AppEvents.logEvent("sentFriendRequest"); }

};

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));