SAD snažno osudile napade na Kosovu, pozivaju na nastavak dijaloga
Sjedinjene Američke Države snažno su osudile nedavne koordinirane nasilne napade na kosovsku policiju blizu manastira Banjska.

Izražavajući duboke saučešće porodici kosovskog policijskog narednika koji je izgubio život u obavljanju dužnosti, SAD zahtijevaju da počinitelji ovog zločina budu privedeni pravdi putem transparentnog istražnog procesa.


U saopćenju iz State Departmenta, poziva se vlade Kosova i Srbije da se suzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike koja bi mogla dodatno rasplamsati tenzije. 


“Kosovska policija ima punu odgovornost za provođenje vladavine prava u Republici Kosovo. Sjedinjene Američke Države prepoznaju i poštuju ulogu kosovske policije kao najodgovornije u hitnim i kriznim situacijama,” navodi se u saopćenju.


Sjedinjene Američke Države cijene blisku koordinaciju Kosovske policije sa Misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa NATO snagama na Kosovu, posebno u osiguravanju sigurnosti civila na licu mjesta. Navode da će State Department nastaviti pratiti situaciju i koordinisati se sa svim uključenim.