SIMPTOMI NERVNOG SLOMA: Ako se neko ponaša NA OVAJ NAČIN, vjerovatno doživljava krizu i lom živaca
Nervni slom može lako da se prepozna, jer su simptomi očigledni svima, samo ne osobi koja doživljava krizu

U stanju nervnog sloma osoba je podložna visokom nivou stresa. Stres mogu izazvati razne pojave:

lične nevolje,

brige materijalne prirode,

nesreća,

psihički ili fizički umor.

Reakcija određenog organizma i psihe na stresnu situaciju manifestuje se pojedinačno. Dijagnoza koja se zove “nervni slom” ne postoji u prirodi. Nervni (mentalni) slom kao takav u medicini nije prihvaćen kao mentalni poremećaj. Međutim, „nervni slom” ostaje simptom sljedećih mentalnih poremećaja: depresije, anksioznog poremećaja, posttraumatskog stresnog poremećaja.

Simptomi mentalnog sloma

Ovo stanje nije povezano sa određenom bolešću; nervni slom nema specifične simptome, osim teškoća u normalnom funkcionisanju. Ali postoje uobičajeni znaci ovog poremećaja.

Anksioznost i depresija

Ovo stanje se tiho formira tokom dužeg kontinuiranog izlaganja stresu, kada osoba posustane u stalnoj borbi. Mogu se javiti napadi iznenadnog plača. Neko gubi samopouzdanje i veru u sopstvene snage i doživljava osećaj krivice.

Višak ili nedostatak sna

Promjena uobičajenog rasporeda spavanja. Spavanje može delovati kao neka vrsta bekstva od stresa i tada čovek neprirodno mnogo spava. Drugi razvijaju nesanicu zbog intenzivnog preopterećenja mozga.

Umor

Osjećaj neobjašnjive slabosti u celom telu je jasan znak da tijelo nije u stanju da savlada stres. Obične akcije zahtjevaju nevjerovatan trud.

Poremećaj apetita

Kada su pod stresom, neki ljudi gube apetit, dok drugi, naprotiv, počinju da konzumiraju sve (posebno slatkiše i masnu hranu). Za to je kriv hormon stresa kortizol.

Fizički bol

​​​​​​​Značajne manifestacije ove prirode mogu biti glavobolja i bol u predelu stomaka. Za mnoge ljude, stres uzrokuje probavne disfunkcije.

“Magla u glavi”

Pojavljuju se razne poteškoće sa razmišljanjem: osoba pod stresom se lošije nosi sa intelektualnim zadacima, postaje zbunjena, često zaboravlja obične stvari.

Problema sa disanjem

Stezanje u grudima i ubrzano disanje su klasični znaci stresa. A plitko disanje može povećati odgovor na stres. Neophodno je svesno sporije disati nekoliko minuta. Osjećaćete se mirnije.

Ostali simptomi tipični za nervni slom:

sklonost nezdravom načinu života i poteškoće sa higijenom;

nedostatak motivacije;

problemi u kontaktu sa drugima;

suicidalne misli;

sporost;

negativna sjećanja, noćne more, napadi panike.

U ekstremnim situacijama, posebno u uslovima povezanim sa psihozom, moguće su halucinacije, paranoja i zablude.

Liječenje i prevencija

Emocionalni i fizički stres moraju da se svedu na minimum. Osnovna briga o sebi mora biti u prvom planu. Fizička aktivnost je presudna, nešto poput mirnih šetnji, omiljenog hobija i td.

Pozitivan efekat imaju vežbe za održavanje mentalne i fizičke relaksacije: duboko disanje, meditacija. Komunikacija sa prijateljima i porodicom o vašim iskustvima ima iscjeljujući efekat. Održavanje zdrave dnevne rutine, povećana pažnja na higijenu, odmor i ishranu. Odbijanje kofeina, alkohola i duvana. U teškim situacijama ima smisla potražiti savet od psihoterapeuta.

Čuvajte se. Uzmite za pravilo da mudro rasporedite posao, san i odmor tokom dana. Nervni slom ima sposobnost da se akumulira tokom dužeg vremenskog perioda, pa pokušajte da izbegavate ponavljane situacije u kojima ste primorani da iskusite nelagodnost, anksioznost ili strah. Unesite pozitivu u svoj život: radite više onoga što volite, što vas zanima, komunicirajte sa finim ljudima i nervozna napetost vas neće savladati.

(Stil/ Econet.ru)