SPEKULISALO SE DA JE BOLESTAN I DA IMA KORONU: Ovo je razlog zašto će Dodik u ponedjeljak doći u Sud BiH
Jedna od njih je što bi za liderom SNSD-a ukoliko se ne bi pojavio na Sudu bila raspisana potjernica i zatraženo određivanje pritvora.

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a izjasnit će se o krivici 16. oktobra u Sudu BiH, prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH. Prema informacijama  sve ukazuje na to da će lider SNSD-a doći u Sud BiH, iako se u danas spekulisalo da je navodno bolestan i da ima koronu.

Nije bolestan

Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, optužilo Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Međutim Dodik i njegovi advokati su itekako svjesni da bi nedolazak bez opravdanog razloga nosio sa sobom velike posljedice. Jedna od njih je što bi za liderom SNSD-a ukoliko se ne bi pojavio na Sudu bila raspisana potjernica i zatraženo određivanje pritvora. S tim je lider SNSD-a itekako upoznat i sasvim je sigurno da će doći na ročište. Jer, do 16 sati, Sud BiH nije dobio nikakvu obavijest.

Također, kako saznajemo, zbog ročišta Dodiku i velikog interesa javnosti i medija, izabrana za sudnica 6 za izjašnjenje o krivnji. Riječ je o najvećoj sudnici u Sudu koja ima veliko staklo koje dijeli publiku od optuženih. Ranije je bila u igri sudnica 4 koja je dosta manja.

Na taj način, otklanja se svaka sumnja u bilo kakav incident, jer publika niti optuženi nisu u mogućnosti komunicirati. Sve ukazuje na to da će lider SNSD-a imati pravično suđenje i sve uslove da u miru može pratiti sudski postupak. 

Nema problema

Osim toga, sudska policija imat će pojačan angažman unutar pravosudnih zidina, dok će za vanjski dio biti zadužen MUP KS, u saradnji sa drugim policijskim agencijama. Šanse za bilo kakav incident, svedene su na minimum.