SRBIJA JE PRIHVATILA KOMPROMISAN PRIJEDLOG EU! OGLASIO SE VUČIĆ NAKON SASTANKA SA KURTIJEM: Evo šta se desilo
Imali smo sastanak i mogu da kažem da je završen neuspješno – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije današnjih razgovora u Briselu. 

On se poslije pojedinačnog ali i zajedničkog razgovora s premijerom Kurtijem, te Boreljom i Lajčakom, obratio medijima rekavši da Kurti nije prihvatio kompromis.

– Imali smo razgovore i mislim da su neuspješno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, rekao je predsjednik Vučić novinarima u Briselu te dodao: “Srbija je prihvatila kompromisan prijedlog EU, ali Kurti nije želio da ga prihvati i sastanak je okončan”, rekao je Vučić.

“Kompromis je podrazumijevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredibilan pa da poslije vidimo koje su naše obaveze. Druga strana to nije prihvatila”, kazao je Vučić koji je ponovio da je suština da Kurti nikada nije dao pozitivan odgovor na formiranje ZSO kad god ga to pitate nego postavlja stalno nekakve uslove iako imamo potpisana dokumenta iz 2013. i 2015. gdoine.

Naglasio je da je sada pedeset puta više incidenata na KiM nego pod bilo kojom prethodnom administracijom u Prištini.

“Pokrenuli smo pitanje ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz insitiucija sa svojih radnik mjesta, Kurti će morati da odgovori na pitanje eksproprijacije a za iseljavanje ne vjerujem”, dodao je Vučić.