Šta treba da radite ako na ljetovanju dobijete stomačni virus?

Šta treba da radite ako na ljetovanju dobijete stomačni virus?

Sa ljetom je stigao i stomačni virus. Mučina, povraćanje, glavobolja i temperatura su neki od simptoma koji traju i do pet dana. Šta da radimo, zašto ljudi na godišnjem odmoru imaju problema sa stomakom i koje lijekove ne treba uzimati, objasnila je u “Jutru” na Prvoj doktorka Milena Turubatović, ljekar opšte prakse.

“Ljetni period je inače period kada su stomačni virusi češći, jer je vrijeme toplije, mnogo je češće kvarenje namirnica. Moramo da povedemo računa o higijeni, u smislu češćeg pranja ruku i držanja namirnica u hladnom prostoru, da bismo spriječili stomačne viruse. Pokvarena namirnica nije uvijek uzrok, izazivači stomačnog virusa mogu da budu virusi i bakterije. Vrlo su zarazni, lako se prenose, a najčešće se prenose prljavim rukama, neopranim voćem ili nedovoljno termički obrađenom hranom”, rekla je dr Turubatović.

SIMPTOMI STOMAČNOG VIRUSA

“Najčešće se javljaju grčevi u stomaku, težina, blag bol, a onda povraćanje ili dijareja. Može da se javi i jedno i drugo istovremeno, ali ne treba da bude zabrinjavajuće jer je to uobičajeno. Obično traje kratko, dan ili dva. Mi moramo da se potrudimo da se dovoljno hidriramo, da uzimamo dosta vode i nezaslađenih čajeva. Nemojte uzimati sokove u tom periodu. Ako imamo više od deset dijareja, ako su simptomi duži od pet dana ili ako se pojavi krv u stolici, odmah treba da se javite lekaru”, otkrila je doktorica i objasnila šta treba da jedemo:

“U tom periodu treba jesti, ali ne masnu, prženu hranu, slatkiše, mlijeko i mliječne proizvode. Sve ostalo možemo da uzimamo u manjim količinama i da to budu česti obroci, obično supa, riža, malo barenog mesa. Voće ne bi trebalo da se jede, možda malo banane ili pečene jabuke”, objasnila je dr Turubatović.

Prema njenim riječima, antibiotike ne treba uzimati.

“Obično ne treba piti lijekove jer su to kraktorajne tegobe. Probiotik možemo uvijek da uzmemo, a za sve ostalo treba da se savjetujete sa ljekarom. Antibiotici ne smiju da se uzimaju, zato što neke uzročnike koji izazvaju ove tegobe, samo zadržavamo u organizmu ako pijemo antibiotik. To nemojte uzimati na svoju ruku. Mirovanje i hidratacija je osnovno”, rekla je doktorica i upozorila na infuzije, kao i na vitaminske koje postaju sve popularnije.

“Sada želimo da živimo u dobu u kom odmah dobijemo instant rješenje. Mislim da je to pogrešno. Infuzije ne treba uzimati. One su zastupljene kod onih koji su slabi, hronični, sa slabim imunitetom i u slučaju stomačnih problema, daje se u slučaju dehidratacije, a ne u svakom slučaju. Ako imate jako suha usta, jaku glavobolju, slabost, grčeve mišića, onda ste za infuziju. Samo jedan tanjir supe je kao infuzija”, rekla je doktorica i dodala:

“Kao ljekar nisam za to jer primate buster dozu, a zdravi ste i nemate hroničnu bolest. Nekada može da se našteti jer opterećujete organizam tečnošću. Količinu vitamina koju primate kroz infuziju možete da unesete kroz hranu, što je mnogo bolje. Infuziju uvijek treba da preporuči ljekar. Također, lijek protiv povraćanja ne treba uzimati zbog zadržavanja izazivača i uzročnika u organizmu. Sebi produžavate i pogoršavate stanje, jer će virus samo duže biti u vama”, objasnila je dr Milena Turubatović.