Starenje je

Starenje je neizbježan proces u životu svakog od nas. Kod nekih ljudi znakovi starenja su vidljiviji ranije, dok drugi, zahvaljujući genetici, ishrani i načinu života, duže ostaju mladi.

Dijeta igra veliku ulogu u tome kada ćemo osjetiti prve znakove starenja.

Sva hrana i piće prolaze kroz vaš želudac i na kraju završavaju u tankom crijevu. Tanko crijevo razlaže sve što jedete i pijete na svoje osnovne elemente, uključujući vitamine, minerale i hranjive tvari.

“Uloga hrane u starenju “Namirnice lošeg kvaliteta, kao što su trans masti, uzrokuju upalu – a starenje je u osnovi hronično upalno stanje.

Namirnice koje ubrzavaju starenje:

  • Sva duboko pržena hrana kao što su čips i pomfrit.
  • Krofne, torte i peciva . Prekomjeran unos šećera povezan je s ranim razvojem bora.
  • Masno meso: bogato je “zasićenim mastima”, a masno meso ima malu nutritivnu vrijednost.
  • Prerađeno meso : Većina prerađenog mesa ima visok sadržaj zasićenih masti i nitrata; oba ubrzavaju upalu, a time i starenje.
  • Previše pijenja: Do dva pića dnevno mogu biti korisna, ali sve osim povremenog piva ili čaše vina uzrokuje prerano starenje.

Hrana protiv starenja:

Šargarepe

Šargarepa je jedna od najzdravijih namirnica, a glavni razlog tome je beta-karoten. Snažan je antioksidans koji štiti naše stanice i DNK od slobodnih radikala – kao što su onečišćene tvari u okolišu.

Poznato je da slobodni radikali uzrokuju prerano starenje, a beta-karoten djeluje kao preventivna mjera u tom pogledu. Šargarepa takođe sadrži falkarinol, koji ima svojstva protiv raka .

Seckanje i kuvanje povrća omogućava da neke hranljive materije „iscure“. Stoga je šargarepu najzdravije jesti sirovu i cijelu.

Proizvodi od soje

Proizvodi od soje kao što su tofu i edamame – pomažu u sprečavanju starenja. Edamame ima bogatu zalihu izoflavona, klase fitokemikalija koje imaju antikancerogena, protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva.

Tofu , omiljen među vegetarijancima i veganima, ima iste prednosti kao i edamame, ali sa zdravom dozom proteina i esencijalnih aminokiselina.

Takođe je bogat kalcijumom, bakrom, magnezijumom, manganom, fosforom i cinkom!

Losos

Poznato je da bolesti koje napadaju mozak i srce imaju tendenciju da ciljaju starije osobe. Dobro rješenje je zamijeniti dio crvenog mesa slatkovodnom ribom, poput lososa, koji osigurava zdrave masne kiseline.

Naučnici izvještavaju da omega-3 masne kiseline mogu spriječiti kognitivni pad uzrokovan starenjem. Slatkovodna riba je također puna kalija, koji može spriječiti srčana oboljenja.

Losos je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži dobru dozu selena, minerala koji pomaže u zdravlju štitnjače, regulira hormonsku aktivnost i održava metabolizam budnim!

foto: Shutterstock

Citrusno voće

Limun, limeta, grejp, narandža i mandarina su neke od najboljih namirnica protiv starenja.

Pune su vitamina C , koji ima antioksidativna svojstva, bori se protiv infekcija i ograničava upalu. Sadrži i flavonoide i karotenoide protiv starenja – sprečava propadanje kognitivnog sistema, srčana oboljenja i razne vrste raka.

Ovu biljku smatrate korovom, ali ima ljekovitu moć: štiti od bolesti i usporava starenje!