Stručnjak otkrio trik: EVO KAKO DA ŠTO BRŽE ZASPETE
Samohipnoza možda zvuči kao sumnjiva ideja, ali prema riječima Davida Spiegela, doktora medicine sa Stanforda i saosnivača te glavnog naučnog direktora kompanije Reveri, koji proučava hipnozu već više od 40 godina, zapravo je izuzetno moćan i terapeutski alat ako znate kako ga koristiti.

U nedavnoj epizodi podcasta Mindbodygreen, Spiegel je podijelio jednostavan savjet koji svako može isprobati: Strategiju samohipnoze za bolji san. U nastavku saznajte kako to da uradite.

Vježba samohipnoze

Neki ljudi brzo zaspu, ali većina nas se povremeno (ako ne i često) suočava s poteškoćama da zaspimo. “Umjesto da prelistavate telefon ili neprestano gledate sat da biste izračunali koliko sna gubite, usmjerite pažnju na opuštanje svog tijela”, sugeriše Spiegel.

“Zamislite da plutate u kadi, jezeru, vrućem bazenu ili u svemiru”, predlaže on. Također možete praktikovati ono što naziva cikličkim uzdahom, “gdje udahnete do pola, zadržite dah i potpuno i polako izdišete kroz usta”, objašnjava on.

“Time aktivirate umirujući parasimpatički autonomni sistem i pomažete tijelu da se opusti. Osim toga, fokusiranje na disanje može prirodno preusmjeriti vašu pažnju dalje od brige i stresnih misli”.

Ovo zahtijeva određenu koncentraciju, ali kao što će vam mnogi stručnjaci za meditaciju i vježbe disanja reći, s vremenom i ponavljanjem postaje lakše.

Dok pomažete svom tijelu da se opusti, prepoznajte eventualne negativne ili stresne misli koje mogu iskočiti. Umjesto da se previše fokusirate na njih i pokušavate da pronađete rješenja, Spiegel preporučuje da te napadne misli zamislite kao da ih gledate na ekranu.

“Čak možete razmisliti o nečemu što možete uraditi kako biste se suočili s problemom, ali doživljavate svoje misli kao da samo prolaze kroz vas, nešto na čemu ne trebate djelovati. I to može pomoći ljudima da zaspu”, dodaje Spiegel.

Slobodno koristite i druge alate za poboljšanje sna kako biste ovaj korak učinili lakšim.

Održavajte temperaturu u sobi između 18 i 22 stepena Celzijusa (optimalna temperatura za spavanje prema istraživanjima), koristite teški pokrivač za smirenje anksioznih misli i uzmite dodatak za spavanje na bazi magnezijuma.

Zaključak

Ako imate problema da brzo zaspite, isprobajte Spiegelovu jednostavnu tehniku samohipnoze: Zamislite svoje tijelo u udobnom okruženju (kada, bazen, svemir, itd.), praktikujte svjesno disanje i promatrajte sve napadne misli kao udaljene slike na ekranu, podsjećajući sebe da sada nije vrijeme za rješavanje problema.

U epizodi se nalazi mnogo više savjeta o samohipnozi, poslušajte je da biste saznali više o ovom terapeutskom alatu, piše Mindbodygreen.