Suđenje Dodiku 22. novembra, on prije toga ide Putinu
Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 22. studenoga početak suđenja lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, a on uoči tog procesa ponovo tvrdi kako taj sud nije legalan i najavio je jače oslanjanje na Rusiju.

Sud je na svojim mrežnim stranicama za taj datum najavio početak glavnog pretresa pred sucem Mirsadom Strikom, kojemu je taj predmet dodijeljen kroz sustav automatske raspodjele.

Prorežimski mediji u Republici Srpskoj suca Striku optužuju za pristranost

Iskusni sudac Strika, odmah nakon što je objavljena informacija o tom predmetu, našao se na udaru prorežimskih medija u RS-u, koji ga uporno optužuju za pristranost. Toj su se kampanji pridružili i Dodikovi najbliži suradnici na pozicijama u vlasti, poput entitetskog premijera Radovana Viškovića.

“I sudac i tužitelj su Bošnjaci, nemam ništa protiv bošnjačkog naroda, ali iskustva koja smo imali u Sudu BiH daju nam za pravo da ne možemo vjerovati jednom takvom procesu”, izjavio je Višković jučer navečer na skupu potpore Dodiku koji su organizirali u Doboju. Višković je uz to kazao kako je cilj takvih skupova poslati Dodiku poziv da “ne sudjeluje” na predstojećem suđenju. 

Ako se Dodik ne odazove pozivima za suđenje, morat će ga privesti policija

Slično stajalište ima i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, koji je kazao da postoji mogućnost da taj parlament donese odluku kojom bi Dodika obvezao da ne ide na suđenje u Sarajevu. On smatra da je na taj način potrebno zaštititi instituciju predsjednika RS-a.

Ako se Dodik ne odazove pozivima za suđenje, to bi značilo da ga policija mora privesti, a takav je scenarij potaknuo nagađanja koja će to agencija učiniti i kakva bi bila eventualna reakcija u RS-u. Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak ranije ovog tjedna kazao je kako će njegovi policajci bez oklijevanja obaviti tu zadaću dobiju li sudski nalog.

Optužnica protiv Dodika i Miloša Lukića

Dodik i direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić optuženi su na temelju odredbi kaznenog zakona BiH po kojima je neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Osuđujuća presuda znači i automatsku zabranu obnašanja izabranih dužnosti, što je u Dodikovu slučaju uklanjanje s pozicije predsjednika RS-a.

Dodik i Lukić optuženi su jer su potpisali odnosno objavili odluku o stupanju na snagu dva zakona što ih je ranije ove godine usvojio parlament RS-a, a nakon što ih je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio.

Obojica su se 16. listopada izjasnili kako se ne osjećaju krivima po optužnici, a Dodik je u prvom pojavljivanju na sudu u ulozi optuženog tvrdio i kako uopće ne razumije optužnicu te ne zna zbog čega je tamo došao.

Dodik: Skontali su prvo da povale Milorada Dodika…

U izjavi za jednu lokalnu televiziju u Prnjavoru Dodik je jučer kazao kako Sud BiH i dalje smatra nelegalnim te kako zna da je cilj procesa rušenje sadašnje vlasti u RS-u, koju predvodi njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a da iza svega stoji urota koju predvode SAD.

“Skontali su da prvo povale Milorada Dodika, da ga zatvore pa da će, vjeruju, početi da se raspada SNSD”, kazao je uličnim rječnikom lider bosanskih Srba.

Dodik najavio put u Rusiju i otvoreno podržao rusku agresiju na Ukrajinu

Dok čeka početak suđenja Dodik je odlučio u studenome putovati u Rusiju i nada se kako će ondje ponovo sresti Vladimira Putina.

Uoči tog putovanja u intervjuu za ruski propagandni servis Sputnik žalio se na sankcije što ih je SAD ovog tjedna uveo i njegovima kćeri i sinu te je kazao kako se kani jače osloniti na rusku potporu. Uz to je otvoreno podržao rusku agresiju na Ukrajinu.

“Vjerujem da Rusija mora završiti posao u samoj Ukrajini, ne može vjerovati Zapadu. Vjerujem da Rusija smatra, a to ću pitati i samog predsjednika koliko on bude mogao kazati, da krajnji cilj mora biti perfektna kontrola čitavog prostora koji može biti opasan za samu Rusiju”, zaključio je Dodik.