TRAMP IPAK IDE U ZATVOR? Jedan POKLON koji je nedavno dobio bi mogao da ga košta SLOBODE
Bivši američki predsjednik Donald Trump možda je prekršio zakone o vatrenom oružju ako je navodno kupio pištolj dok je bio predmet savezne optužnice tokom nedavne prestanke kampanje u Južnoj Karolini, rekli su tužioci u sudskom podnesku u petak.

– Optuženi je ili kupio pištolj kršeći zakon i uslove puštanja na slobodu, ili želi da se okoristi lažnim uvjerenjem svojih pristalica da je to uradio , navodi se u sudskom podnesku.

– Bilo bi posebno federalno krivično djelo , a samim tim i kršenje uslova za puštanje okrivljenog na slobodu, ako bi kupio oružje dok je u toku krivična optužnica.

Trampu, republikanskom kandidatu uoči američkih predsjedničkih izbora 2024., vlasnik prodavnice oružja u Summervilleu u Južnoj Karolini dao je pištolj Glock s njegovim likom ugraviranom na njemu ranije ove sedmice.

U sudskom podnesku dodaje se da je Trump rekao da je “morao kupiti jedan” i da je član kampanje objavio video na društvenim mrežama u kojem kaže: “Predsjednik Trump kupuje [Glock] u Južnoj Karolini!” Osoblje je kasnije izbrisalo objavu na društvenim mrežama i pojasnilo da bivši američki predsjednik nije kupovao niti uzimao vatreno oružje.

Međutim, ovu verziju događaja osporili su federalni tužioci u sudskom podnesku u petak, koji je rekao da je tvrdnja “direktno u suprotnosti sa video snimkom koji prikazuje optuženog kako drži pištolj ” .

Trumpova kampanja je kasnije objavila izjavu u kojoj se kaže: “Predsjednik Trump nije kupio ili uzeo vatreno oružje. On je jednostavno pokazao da ga želi.”

Tužioci su tu tvrdnju iznijeli u sklopu sudskog podneska u kojem se poziva da se Trumpu začepi usta u sklopu federalnog slučaja u vezi s optužbama da je opstruirao rezultate američkih predsjedničkih izbora 2020. godine.

Sud je tvrdio da bi bivši predsjednik mogao petljati u potencijalne svjedoke ili vijeće porotnika tako što bi pravio “omalovažavajuće i zapaljive napade” na ljude uključene u krivične istrage protiv Trumpa. Ranije je specijalnog savjetnika Jacka Smitha, koji vodi istragu o Trumpovoj navodnoj ulozi u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021. i slučaju povjerljivih dokumenata na Floridi, nazvao “poremećenom osobom ” .

Trumpovi advokati su tvrdili da bi nametanje zakletve vodećem predsjedničkom kandidatu prekršilo njegove “slobode iz Prvog amandmana”.

Ako se utvrdi da je Trump postupio nezakonito pokušavajući posjedovati vatreno oružje, to bi donekle odražavalo optužbe sa kojima se trenutno suočava sin Joea Bidena, Hunter, koji je ovog mjeseca optužen za kupovinu vatrenog oružja kao zabranjena osoba, prenosi Srbijadanas