U OVOM DIJELU BIH DVA NOVA PRESRETAČA NA ULICAMA: Evo šta sve mogu nova policijska vozila
Ministarstvo unutrašnjih poslova Livanjskog kantona započeo je nadzor saobraćaja iz dva policijska vozila u pokretu. Kako su naveli iz Ureda glasnogovornika MUP-a Livanjskog kantona, nabavili su sistem “Eunomia” koji je ugrađen u dva neobilježena policijska vozila koja koriste pripadnici Specijalizirane jedinice saovraćajne policije i Policijske stanice Tomislavgrad.

Naveli su kako je “Eunomia” multifunkcionalan sistem i modularno rješenje za nadzor saobraćaja iz vozila u pokretu i stacionarno, te da sistem automatski prepoznaje registarske pločice.

Ističu kako ima mogućnost snimanja od 360 stepeni i modul za noćno snimanje saobraćaja.

U vozilu je ugrađeno ukupno šest kamera, četiri za snimanje i dvije za raspoznavanje registarskih tablica dok je prijenos podataka na server bežični, pojasnili su u MUP-u Livanjskog kantona.

Sistem također ima mogućnost snimanja i izdavanja slika za evidenciju i sankcioniranje prekršaja u saobraćaju, detekciju prekoračenja brzine vozila u odlasku i dolasku, neregistriranost, upotrebu pojasa, upotrebu mobitela u vozilu, nepropisan prelazak vozila iz jednog kolovozne trake u drugu, nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu, kao i druge uočene prekršaja u saobraćaju, koji se mogu sankcionirati na mjestu događaja i naknadno pregledom video zapisa.

Pored navedenog, video zapisi iz vozila mogu se koristiti i za evidenciju vozila koja su sigurnosno interesantna po kriminalitetu.

Vozila su imala testnu fazu te se na saobraćajnicama Livanjskog kantona uvodi s ciljem postizanja veće sigurnosti u saobraćaju, smanjenja saobraćajnih nesreća i nesreća s povrijeđenima i smrtno stradalim osobama. Na saobraćajnicama Livanjskog kantona 2022. godine evidentirano je 677 saobraćajnih nesreća od čega 135 s nastradalim osobama i 542 s materijalnom štetom.