Udarac za Dragana Čovića: 64 člana napustila stranku, on kaže "treba im biti žao"
U proteklih mjesec dana veliki broj članova HDZ-a u Zeničko-dobojskom kantonu objavio je da napušta stranku. Lavinu javnog istupanja iz članstva HDZ-a, pokrenuo je nekadašnji predsjednik ove stranke u ovom kantonu Ivo Tadić, a posljednje u nizu javnog istupanja iz stranke, objavila su početkom ove sedmice čak 64 člana.

Iz HDZ-a BiH poručuju da im je žao, ali da bi više trebalo biti žao onima koji su napustili stranku.

Doskorašnji predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a ZDK, aktuelni zastupnik u Skupštini ZDK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, Ivo Tadić, prvi je istupio iz članstva HDZ-a i tako pokrenuo lavinu gotovo svakodnevnog istupanja brojnih, sada već bivših, članova stranke u ovom kantonu. Tadić je kao neke od razloga za napuštanje stranke naveo samovolju čelnika stranke u Žepču, kao i, kako je naveo, nelegalno, te krajnje nedemokratski provedene unutarstranačke izbore.

“Ne mogu biti sudionik ovakvih rušenja hrvatskih nacionalnih interesa, nestatutarnih i nedemokratskih izbora u stranci i zato napuštam HDZ BiH. Ističem kako ću i dalje politički djelovati kao neovisni zastupnik u Skupštini ZDK i kao izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH”, rekao je tada Tadić.

Nakon Tadića, HDZ u ZDK napustili su brojni ugledni stranački funkcioneri među kojima je načelnik Vareša, Zdravko Marošević, bivši ministri u Vladi kantona, Andrej Kajić i Josip Lovrić, kao i 14 članova Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK.

Nakon ovosedmičnog sastanka novoimenovanog rukovodstva stranke na kantonalnom nivou s predsjednikom, Draganom Čovićem poručeno je da je HDZ u ZDK nikad složniji i jači, te da nastavljaju aktivnosti na pripremi za Lokalne izbore.

“Ja bih rekao da donose i vrlo štetne odluke za sebe, da napuste jednu veliku obitelj kojoj su juče i pripadali i koja im je dala zajedno s njima tri mandata ako ćemo govoriti o ovom kantonu, a naravno kroz to se išlo i u Zastupnički dom Federacije do naroda Federacije. Ja mislim da će oni u konačnici biti najveći gubitnici”, kazao je predsjednik stranke Dragan Čović.

Reagirao je i Josip Martić, predsjednik KO HDZ-a ZDK.

“Radićemo sve da mi ovdje kao jedna velika organizacija funkcioniramo još i bolje nego što je bilo mi imamo na našem kantonu službeno 3.770 članova ovi naši odlasci pojedinih nama je žao što odlaze, ali mislim da njima više treba biti žao i da oni imaju veću štetu da napuste ovakvu jednu veliku kako mi kažemo obitelj”, kaže Martić.

Prve posljedice raskola u HDZ-u Zeničko-dobojskom kantonu, ma koliko aktuelno stranačko rukovodstvo isticalo da je ‘stranka u ovom kantonu nikad jača’, već su vidljive, a ogledaju se u tome da nakon najavljene prekompozicije skupštinske većine HDZ-a BiH u narednom periodu po prvi put neće biti dio vlasti u ZDK, piše BHRT.