Ukrajina kaže da je počela isporučivati žito preko hrvatskih luka
Ukrajina je počela izvoziti žito preko hrvatskih morskih luka, s ciljem da proširi svoje izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane, rekao je u danas visoki ukrajinski zvaničnik, kako prenosi Reuters.

Glavna ruta ukrajinskog izvoza žitarica obično je preko njenih dubokih crnomorskih luka, ali Kijev je tražio alternativne rute od invazije Rusije prošle godine i odluke Moskve da napusti ugovor o izvozu žita u Crnom moru sredinom jula.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je tokom posjete Zagrebu krajem jula da su se Ukrajina i Hrvatska dogovorile o mogućnosti korištenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.

“Ukrajinsko žito je već izvezeno preko hrvatskih luka. Zahvalni smo na ovoj mogućnosti”, navela je prva potpredsjednica vlade Julija Sviridenko u pisanoj izjavi.

Izjavila je da je Ukrajina spremna da tu rutu razvijaa širenjem mogućnosti transportnog koridora.

“Vjerujemo da će ova logistička ruta igrati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini između naših zemalja i nakon rata”, dodala je.

Sviridenko nije navela koliko je ukrajinskog žita već otpremljeno preko hrvatskih luka.

Otkako je Rusija izašla iz sporazuma koji je uz posredovanje UN-a garantovao siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, Kijev je sve više koristio svoje luke na Dunavu za izvoz žitarica. Rusija, međutim, napada ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

Neki izvozi se šalju i željeznicom, ali ukrajinski brokeri kažu da su željezničke isporuke u evropske luke mnogo skuplje od direktnog izvoza preko ukrajinskih luka.

Ukrajinski sindikat trgovaca UGA saopćio je ove sedmice da bi kombinovana žetva žitarica i uljarica 2023. mogla dostići 80,5 miliona metričkih tona, a to znači da bi oko 49 miliona tona moglo biti izvezeno u sezoni 2023/24. juli-juni.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je ovog mjeseca da je izvoz od 1. septembra iznosio ukupno 4,5 miliona tona.