UMJESTO DA PIJETE SUPLEMENTE UNESITE VITAMIN D ISHRANOM: Evo u kojim namirnicama ga NAJVIŠE IMA
Budući da većinu vitamina D koji nam je potreban dobijamo direktnom sunčevom svjetlošću, možemo početi osjećati nedostatak ovog vitamina tokom godišnjih doba kada nema toliko sunčeve svjetlosti.

Ovaj vitamin je povezan sa zdravljem naših kostiju i mozga, pa ako ga ne unosimo dovoljno od sunca, važno je da u svakodnevnu prehranu uvrstimo više namirnica sa vitaminom D. Zato pokušajte da jedete više ove hrane.

Riblje ulje

Riblje ulje se uzima iz tkiva masne ribe i predstavlja način da se iskoriste prednosti omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, a da se riba zapravo ne jede. Utvrđeno je da riblje ulje pomaže u smanjenju bolova kod pacijenata sa artritisom, kontroliše krvni pritisak i holesterol i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Uz ove prednosti, uz samo jednu kašičicu ribljeg ulja dobijate i oko 75 posto dnevne vrijednosti vitamina D.

Sardine

Također, sardine u konzervi su jednostavan i pristupačan način da dobijete više vitamina D za vaše kosti i mozak. Slično konzerviranoj tunjevini, možete jesti sardine odmah iz konzerve, staviti ih na krekere ili napraviti sendvič sa salatom od sardina s majonezom, mladim lukom i vašim omiljenim začinima.

Jaja

Jaja su najpoznatija po tome što sadrže proteine ​​i kolin – nutrijente koji su potrebni za metabolizam, kognitivne funkcije i zdravo mišićno tkivo – ali jaja se također smatraju hranom vitamina D. Dobit ćete 8 posto svoje dnevne vrijednosti u samo jednom jajetu, ali lako ga možete udvostručiti za doručak i biti na putu ka boljem imunitetu i zdravlju kostiju.