USAGLAŠENA RASPODJELA RESORA: Ovo su imena ministara u novoj Vladi Zeničko-dobojskog kantona
Sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj će biti izvršeno potvrđivanje nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona trebala bi biti održana u toku naredne sedmice.

Tokom nerednih nekoliko dana biće formirana nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona u kojoj će učestvovati ministri iz reda SDA, NES-a, DF-a, SBB-a i Klub nezavisnih zastupnika. 

Za novog premijera ZDK predložen je Nezir Pivić iz SDA koja je na proteklim parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova pa će u novoj Vladi ZDK, osim premijera imenovati i još četiri ministra, saznaje Slobodna Bosna. 

Budući premijer Nezir Pivić je doktor pravnih nauka a na Općim izborima 2022. godine sa više od 10.700 glasova izabran je za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BIH. Dugogodišnji je član i funkcioner SDA u kojoj trenutno obnaša dužnost predsjednika Gradskog odbora SDA Zenica. 

Uz poziciju premijera, SDA je dobila još četiri ministarstva.  

U vruću fotelju ministra Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK sjest će Emir Vračo iz Visokog, inače profesor profesor sporta i tjelesnog odgoja. 

Novi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta bit će glumac i režiser Mirza Mušija iz Kaknja, koji je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. 

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predvodit će mladi kadar SDA Tešnja, Jasmin Čajić, magistar sigurnosnih i mirovnih studija. 

Ministarstvo pravde predvodit će ministar Nebojša Nikolić koji je i u mandatu 2018-2022 bio na čelu Ministarstva pravde Zeničkog-dobojskog kantona. 

U raspodjeli pozicija Klubu nezavisnih zastupnika pripala su ukupno tri ministarstva.  

Novi ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša biće Adnan Šabani, diplomirani ekonomista, dok će Ministarstvom zdravstva rukovoditi ministrica Aida Salčinović, doktorica medicine i specijalista urgentne medicine.  

Samostalni zastupnik Ivo Tadić, koji se odvojio od HDZ-a, kandidirao je doktora stomatologije Antonija Šimunovića iz Žepča za novog ministra Ministarstva rada, socijalne politike i izbjeglica. 

Demokratska fronta zadržala je ministarstva koje je imala i u prethodnoj vladi. Tako će Dženana Čišija i dalje rukovoditi Ministarstvom finansija dok će Adnan Sirovica ostati na čelu Ministarstva za boračka pitanja.  

Jednako kao i DF, i Narodni evropski savez zadržao je Ministarstvo privrede koje će nastaviti da vodi ministar Samir Šibonjić. 

Kako saznajemo, sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj će biti izvršeno potvrđivanje nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona trebala bi biti održana u toku naredne sedmice. Tačan datum nije određen ali iz neslužbenih izvora saznajemo da bi to mogao biti ili četvrtak (26.10.) ili petak (27.10.), saznaje Slobodna Bosna.