UZBUNA U FRANCUSKOJ: Mobilisano 7.000 vojnika – strahuju od novog napada!
Kreću redovne patrole u ​​većim gradskim centrima i popularnim turističkim lokalitetima.

Emanuel Makron, francuski predsjednik, je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se intenzivirale bezbednosne patrole u zemlji. Tu odluku je doneo nakon što je u gradu Arasu, na sjeveru Francuske, 20-godišnji islamski ekstremista na smrt izboo nožem učitelja lokalne gimnazije. U Francuskoj je u petak, nakon tog napada, proglašen najviši stepen bezbednosne uzbune, prenosi Rojters.

Makronov kabinet je saopštilo da će vojna mobilizacija biti sprovedena do ponedeljka uveče i da će trajati do daljeg uz redovne patrole u ​​većim gradskim centrima i popularnim turističkim lokalitetima. Kabinet francuskog predsednika je potvrdio da su francuske bezbednosne snage sprečile još jedan “pokušaj napada” u drugom regionu, ne navodeći o kojem regionu je riječ.

Škola u Arasu je bila meta varvarskog islamističkog terorizma”, rekao je Makron nakon posjete školi, rekavši da je žrtva “vjerovatno spasila mnoge živote” svojom hrabrošću u pokušaju da blokira napadača, prenio je portal Frans 24. Policija je uhapsila osumnjičenog napadača Mohameda Mogučkova, porijeklom iz Čečenije, republike Ruske Federacije locirane u pretežno muslimanskom regionu južnog Kavkaza.

On je već bio evidentiran u francuskom nacionalnom bezbjednosnom registru, označen kao potencijalna bezbednosna prijetnja i pod elektronskim i fizičkim nadzorom francuske unutrašnje službe bezbjednosti DGSI, prenijeli su francuski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen rekao je u petak da je napad u Arasu povezan sa događajima na Bliskom istoku, gdje Izrael vodi vojnu ofanzivu protiv Hamasa, palestinske militantne organizacije, koja je prošle subote izvršila napade na Izrael.