Uznemirujući prizori iz Slavonije: Eutanazirane svinje ostavljene su da leže mrtve na ulici
Tik uz cestu mrtve svinje. Uznemirujući prizori za sve koji su prolazili Andrijaševcima. Raspoređene jedna kraj druge. Njihov vlasnik Marko Mayer kaže da su mu u subotu ujutro eutanazirali 40 svinja zbog svinjske kuge.

Devet svinja bilo je zaraženo, ali su i sve ostale morale biti usmrćene.

“Eutanazirali su ih veterinar i veterinarski tehničar. Mi smo svinje držali za sajlu da bi bile mirne i da bi oni mogli obaviti što trebaju. One stoje vani zato što kamion koji vozi te eutanazirane svinje ne može ući u dvorište i mi smo ih izvukli van da ne stoje u dvorištu, one više nisu naš problem što bi rekli”, kazao je Mayer.

Iz Državnog inspektorata su Dnevniku Nove TV također odgovorili da vozilo nije moglo ući u zaraženo gospodarstvo jer dvorište i ulaz su takve konstrukcije da kamion nije mogao unutra.

Što se tiče procedure, svinje su usmrćene, potom su dezinficirane, izvučene na najpogodnije mjesto, zatim su na ulici ponovno dezinficirane, a sve to kažu i u Ministarstvu poljoprivrede. Veterinar je bio tamo i cijelo vrijeme nadzirao sve dok nije došao kamion koji ih je odvezao.

Dezinficirano je i Markovo gospodarstvo, a on ljutito poručuje: “Kojoj državi da se obratimo? Kome? Nitko nije stao iza seljaka. Nadao sam se i vjerovao da neće zato i jesmo poduzeli sve te mjere – od komarnika, dezinfekcijskih sredstava i stvarno smo se pridržavali svega što su nam savjetovali.”

Do danas je zbog afričke svinjske kuge u Hrvatskoj eutanazirano oko 17.000 svinja.

Državni tajnik o eutanaziranim svinjama na ulici: “Ne vidim veliki problem i ne bih rekao da je itko zakazao”

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, komentirao je snimke mrtvih svinja koje su u Andrijaševcima ostavljene da leže na ulici.

“Slažem se da slike nisu bile baš lijepe. Međutim, ne bih rekao da je itko zakazao. Naprosto je riječ o procjeni. Nije riječ o nikakvom zakazivanju. Riječ je o uvjetima i okolnostima samog dvorišta gdje se obavljala eutanazija. S obzirom na to da pristup kamiona nije bio moguć, svinje su prethodno dezinficirane i dezinficiran je prostor nakon što su utovarene. Tako da ne vidim veliki problem s obzirom na to da je ovlaštena osoba bila tamo od samog početka eutanazije do kraja”, rekao je Pavić, i dodao:

“Dakle, takve prizore smo već vidjeli. Apsolutno ništa novo, apsolutno ništa neuobičajeno. Radi se o velikom vozilu koje ne može pristupiti dvorištu, svinje se naprosto moraju izvući van. Sav alat i sve što je bilo u dodiru sa zaraženim svinjama je dezinficirano”.

Slavonija je ogorčena, nezadovoljna, stanje, kažu Slavenci, ne ide na bolje i sve je teže raditi i živjeti u okolnostima gdje hara afrička svinjska kuga.