VJEČITA DILEMA : Šta je ekonomičnije, držati bojler stalno upaljen ili ne?
Vječito pitanje, da li je bolje držati bojler stalno uključen ili ga gasiti, zbog uštede? Neko će vam reći da je puno racionalnije ostaviti bojler uključen tokom cijelog dana i noći, jer tada ne mora zagrijavati svu vodu, već samo održava toplinu, dok drugi zagovaraju teoriju da je najbolje uključivati onda kada je potrebno.

Sve zavisi od broja ukućana. Dakle, ako se radi o samcu ili bračnom paru, racionalnije je da bojler uključuju prema potrebi. S druge strane, ako se radi o porodici s velikim brojem članova, vjerovatno im je najzgodnije da bojler bude stalno uključen jer će svakog trenutka nekome trebati voda.

Važnu ulogu igra i namjena bojlera, ako se koristi samo za tuširanje, onda ga ima smisla povremeno uključiti, a ako se radi o velikom protočnom bojleru koji koristite i za kuhinjske potrebe, onda ćete ga najvjerovatnije vrlo rijetko gasiti. Dakle, ekonomičnije ga je uključiti po potrebi, a, naravno, ako već pazite na uštedu, onda gledajte i da ga uključujete kada je jeftinija tarifa, odnosno tokom noći do ranih jutarnjih sati.