Vlaga u kosi kvari vašu frizuru? Evo nekoliko trikova kako da riješite ovaj problem
Lijepa i njegovana kosa jedan je od najvećih beauty imperativa svake žene, ali ipak, koliko god se trudili, kosa katkad jednostavno “ne sluša”. Srećom, na tržištu postoji milion proizvoda i trikova pomoću kojih možete riješiti svaki problem, a složit ćemo se kako je vlaga kosi jedan od najučestalijih.

 

Zamislite ovu situaciju, vaša kosa izgleda sjajno i svilenkasto nakon pranja, ali kako dan odmiče, vlaga u vazduhu zadaje probleme. Rezultat? Frizura postaje neposlušna, kosa se kovrdža i na kraju izgledate kao da niste prethodno stilizirali kosu. Ipak, kao što smo spomenuli, razloga za brigu nema jer je ovaj problem rješiv u svega nekoliko koraka, ali prije svega, upoznajmo se s pojmom vlage u kosi, odnosno zašto do toga dolazi. 

Vlaga se u kosi nakuplja iz okoline tako da ulazi u kosu i apsorbira vodu iz vazduha, a to posljedično uzrokuje bubrenje vlakana kose. Kao rezultat, kosa postaje blago valovita ili kovrdžava, napuhana i slamnata na dodir. Kako bi izbjegla takav izgled kose, prilikom sušenja važno je biti nježan prema vlasima. To znači da je nakon pranja nježno obrišite rpeškirom, ili pamučnom majicom. Naime, grubo trljanje može oštetiti kutikule kose i doprinijeti povećanju upijanja vlage.

Kada je vaša kosa suha, prilikom stiliziranja pripazite da aparati koje koristite (fen, pegla za kosu i sl.), budu kvalitetni i opremljeni tehnologijom koja maksimalno čuva kosu. Isto tako, nabavite četke od prirodne dlake te svakako izbjegavajte plastiku i slične materijale. 

Nadalje, prehrana također može doprinijeti smanjenju vlage u kosi jer hidratacija iznutra je jednako važna kao i izvana. Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, a pripazitew i na vlažnost u prostoriji.

To ćete lako učiniti pomoću ovlaživača vazduha koji kontroliše nivo vlažnosti u prostoriji, a osim za kosu, odličan je i za zdravlje, piše Miss 7.