Von der Leyen stigla u Kijev. Ima važnu poruku za Zelenskog
PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen doputovala je danas u Kijev u svoj šesti posjet Ukrajini od početka rata, u trenutku kada se pozornost svjetske javnosti sve više okreće prema Bliskom istoku. “Dolazim s čvrstim uvjerenjem da donosim ohrabrenje i kako bi ponovno potvrdila da čvrsto stojimo na ukrajinskoj strani”, izjavila je von der Leyen na putu prema Kijevu.

S njom je bio i dopisnik njemačke agencije dpa, koji je izvještava za skupinu novinskih agencija koje sudjeluju u projektu European Newsroom, čiji je dio i Hina.

Von der Leyen će se tijekom boravka u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, premijerom Denisom Šmihalom te se obratiti zastupnicima ukrajinskog parlamenta.

Razgovori o pomoći, sankcijama Rusiji, ali i proširenju EU

Predsjednica Komisije je rekla da će razgovarati o pitanjima proširenja EU-a, o financijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini te o pripremama za 12. paket sankcija protiv Rusije. Njezin posjet dolazi nekoliko dana prije objave izvješća o napretku zemalja kandidata za članstvo u EU-u, koje će Komisija objaviti u srijedu.

Očekuje se da će Komisija preporučiti šefovima država ili vlada EU-a otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom.