Vožnja po jakoj kiši: Sedam ključnih savjeta za vozače
Snažna oluja Ciaran već je poharala velik dio Evrope, a nevrijeme s jakom kišom prijeti i Hrvatskoj gdje je za dio zemlje uključen crveni Meteoalarm. Stoga je važno znati kako se ponašati u ovakvim neprilikama kako vaša sigurnost ne bi bila ugrožena.

Scotsman navodi sedam ključnih savjeta za vožnju po jakoj kiši.

1. Provjerite brisače

Najprije treba provjeriti u kakvom su stanju brisači vašeg vozila kako se usred jake kiše ne bi dogodilo da primijetite da su metlice brisača oštećene. Naime, to može predstavljati veliki sigurnosni rizik za one koji voze po kiši jer je vidljivost u takvim uvjetima ionako smanjena, a bez odgovarajućih metlica brisača problem može postati još veći i opasniji

2. Provjerite svjetla

Vidljivost pri jakim pljuskovima može biti znatno smanjena, i za vozače i za pješale. Preporuča se da za jake kiše, čak i danju, vozači koriste svjetla kako bi bili sigurni da ih drugi vide. Zbog toga je provjera svih žarulja važan zadatak održavanja koji se ne smije odgađati, osobito kada se najavljuje veliko nevrijeme ili okuja.

3. Usporite i koncentrirajte se

Kada vozite po jakom vjetru i jakoj kiši, ključno je da usporite i usredotočite se na cestu ispred sebe. Na cesti možete naići na ostatke drveća koje se srušili ili na neke druge predmete i stoga je važno da prilagodite brzinu.

4. Povećajte zaustavni put

Zaustavni put vozila sastoji se od puta reagiranja i puta kočenja. Tijekom vlažnog vremena bi trebao biti dvostruko veći nego tijekom suhog vremena jer pri vlažnom vremenu gume automobila slabije prianjaju na cestu.

5. Držite razmak kada pretječe druga vozila

Kada vozite po jakom vjetru i kiši, trebate biti jako oprezni kada pretječete druga vozila, osobito ako su u pitanju kamioni ili autobusi. Ostavite dovoljno razmaka, a također pripazite i kada prolazite pored biciklista i motociklista jer su oni posebno osjetljivi na iznenadne udare vjetra.

6. Izbjegavajte lokve

Vožnja kroz velike lokve može biti opasno. Problem nastaje kada se sloj vode nakupi između guma vozila i površine ceste. To rezultira nedostatkom prianjanja između gume i ceste što može dovesti do toga da vozač izgubi kontrolu i sposobnost upravljanja, kočenja ili ubrzavanja.

Stoga bi vozači trebali izbjegavati vožnju kroz lokve, a ako ih nikako ne mogu zaobići, onda trebaju smanjiti brzinu kada prolaze kroz njih.

7. Provjerite svoju rutu

Savjetuje se da oni koji putuju tijekom turbulentnih vremenskih uvjeta prije polaska provjere rutu. Provjera Google karata ili sličnog prije polaska može upozoriti vozače na zatvaranje cesta zbog poplava, međutim, također je dobra ideja provjeriti i svoje lokalne Facebook grupe jer one često mogu istaknuti probleme na cesti mnogo prije nego što karte ili mediji to obavijeste.