VUČIĆ SE ŽESTOKO IZNERVIRAO: Na pitanja ko je naoružao srpske napadače na Kosovu i ko im je dao uniforme, evo šta je odgovorio…
“Srbija nije snabdjela oružanu grupu koja se danas sukobila sa kosovskom policijom uniformama i oružjem”, rekao je predsjednik Srije Aleksandar Vučić na večerašnjoj konferenciji za novinare nakon nasilja na sjeveru Kosova.

Naime, na pitanje N1 ko je naoružao napadače, ko im je dao uniforme i kako je moguće da nije bilo informacija sa sjevera Kosova, Vučić je rekao:

“Ta pitanja odslikavaju kako izgleda specijalni rat protiv Srbije. U tom pitanju vidjeli ste insinuacije da je Srbija dala uniforme vojske ili policije. To nisu uniforme vojske Srbije. Uniforme se kupuju svuda na tržištu. Vidjeli ste da nije bilo specijalnog oruđa i oružja. Mjesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda na sjeveru, između ostalog i zato što mi bez dozvole KFOR-a ne možemo da uđemo. Razgovarao sam sa više predstavnika Srpske liste, oni su užasnuti, oni su sa svojim narodom, ma kakvi bili… Što se tiče zaključanih ljudi, ne mislim da je problem što su bili zaključani, nego je albanska policija pucala po tim kućama“, rekao je Vučić, koji je dodao da je ovo „najpokvareniji spin“.

Nismo, rekao je Vučić, mogli da dobijemo ranije informacije zbog “magnovenja” i naveo da su cijeli dan imali sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, te da će sa donijetim odlukama izaći pred narod u narednim danima.

Podsjetimo, u pucnjavi na sjeveru Kosova poginuo je jedan policajac albanske nacionalnosti, dok su najmanje dvojica ranjena. Do pucnjave je došlo u selu Banjska, a kosovska policija tvrdi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su primjetili blokadu puta. U razmjeni vatre ubijena su trojica napadača.

Kosovska policija potvrdila je da je petoro uhapšenih, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku. Prema navodima policije, kod njih su pronađene radio stanice, municija, značajna količina oružja.

Iz Eparjije raško-prizrenske su saopćili da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Situacija u manastiru Banjska trenutno je mirna, a naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, prenosi Nova.rs.