"Zadovoljan i ja i gazda" Ovo je plata koju građani BiH smatraju dovoljnom za život
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavio je da će Federacija BiH od 1.1.2024. godine imati najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1000 KM

Takođe je naveo kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini u prvom polugodištu 2023. godine iznosila je 1.244 KM, a za isti period 2022. godine je iznosila 1.085 KM.

Prosječna neto plata u prvom polugodištu 2023. u odnosu na isti period prethodne godine nominalno je viša za 14,6 posto.

Prosječna neto plata isplaćena u avgustu 2023.godine u Republici Srpskoj iznosila je 1.286 KM.

Juče smo na našoj FB stranici upitali naše čitaoce sa koliko platom bi bili zadovoljni da dobijate svakog mjeseca.

Većina komentatora je navodila iznos od oko 2000-2500 KM za jedno zaposleno lice, uz napomenu da plata mora biti redovna, da su nedjelje neradne i slično. U svakom slučaju nešto što se u “normalnim” zemljama podrazumijeva.

Ovo su neki od zanimljivijih komentara:

“Kad bi uzeli u obzir uslove življenja, obaveze, kirije, itd, u prosjeku jedna čeveročlana porodica bi, da bi mogla da živi a ne preživljava, trebala imati 6000 ukupni priliv novca, otprilike 1500 po osobi, al to je npr mnogo teže ako osoba živi sama, jer onda svi troškovi spadaju na jednu osobu, tako da sve zavisi gdje i kako živiš”

“2500km, da se radi od 7do 15 .Subota neradna , regres na vrijeme .Ljetni godisnji 1 mjesec , tako isto i zimski.Zadovoljani ja i gazda”

“Ja bi bio zadovoljan da svako ima primanje i nemora biti pretjerano npr Ja 2000 zena 1200 djeca svako po 200-300 to bi bilo solidno i da se radi 8h dnevno pa da sebi jos pola plate privrijedis kod kuće regres da bude 2000 da možes na more, ustvari sve ovo što sam napisao u normalnim zemljama već postoji”

Da li je ima prostora za dalje smanjivanje oporezivanja rada i u Republici Srpskoj, rasta minimalne plate i/ili rasta neoporezivog dijela plate, pitanje je koje smo postavili Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Ovdje su nam rekli u svom odgovoru, koji smo objavili juče,  da će Vlada Republike Srpske i resorni ministri u narednim mjesecima sa poslovnom zajednicom razmatrati mjere i aktivnosti koje će biti planirane u ključnim ekonomskim dokumentima Programu ekonomskih reformi i Budžetu za narednu godinu.

“Pri donošenju ovih mjera iz oblasti poreske politike vodiće se računa o očuvanju fiskalne stabilnosti Budžeta i fondova socijalne sigurnosti i stvaranju optimalnih uslova za poslovanje u Republici Srpskoj.  S tim u vezi Vlada Republike Srpske će do kraja godine imati gotove mjere koje će se odnositi na suzbijanje sive ekonomije u oblasti rada i plata”, rečeno je za BUKU u Ministarstvu finasija RS.