Zašto Putin hvali Srbe?
Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, istovremeno, dok je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, bio u u Španiji, na trećem samitu Evropske političke zajednice, i na društvenim mrežama se “hvalio” sastancima sa evropskim čelnicima – “pohvalio” je Srbe u kontekstu toga kako Zapad ne može da ih slomi, piše Danas.

Vladimir Putin je kritikujući UN upitao: „Zašto su Srbi cilj na zapadu, ja ne razumijem. Rusija je početkom 1990. godina bila također cilj, željeli su da se raspadne SSSR. Srbija je bila na sve spremna i sve je htjela, ali su bili pod pritiskom. I stalno prijete sankcijama. Mnogo puta sam čuo da su slaba karika i da ih treba pritisnuti. To je paradigma koja je stvorena. Srbi nisu takav narod. Srbija nije takva kultura. Uništiti Srbiju je nemoguće“.

Za to vrijeme Aleksandar Vučić je u Granadi imao niz susreta sa stranim zvaničnicima – a, prema dostupnim fotografijama koje objavljuje na Instagramu, srdačno se susreo sa Emmanuelom Macronom, predsjednikom Francuske, sjedio u blizini Olafa Scholza, kancelara Njemačke…

Nakon tragedije u Banjskoj, na sjeveru Kosova, hapšenja Milana Radoičića, optužbi da je režim Aleksandra Vučića odgovaran za ubistvo kosovskog policajca, odnosno sumnji da iza svega stoji upravo Vladimir Putin i ruska služba, poruka predsjednika Rusije o tome da su Srbi neuništivi pod pritiskom Zapada, izazvala je veliku pažnju.

“Dok Vučić pokušava da zapadne partnere ubijedi da ne stoji iza terorističkog akta na Kosovu, Vladimir Putin sa ovakvim izjavama pokušava da ojača antizapadnjački sentiment u Srbiji koji je već ionako veoma izražen”, komentariše za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

S obzrom na to da se u zapadnim krugovima govori i o mogućim sankcijama Srbiji, dodaje, Putin poručuje da Srbija treba da ostane na svojim pozicijama jer je, kako kaže, „nemoguće uništiti Srbiju“.

“Ovo je veoma opasna izjava i u suštini jedan vid pritiska na Beograd da nastavi sa svojom politikom prema Kosovu jer je interes Rusije da na Balkanu može da zapali vatru kad njoj bude odgovaralo”, zaključuje Sonja Biserko.

Van Rusije, Putin nesumnjivo najpoularniji u Srbiji

Prema riječima Borisa Varge, novinara i analitičara, van Rusije, Putin je nesumnjivo najpopularniji u Srbiji.

“Tu je on čak vjerovatno popularniji i od samog Vučića. Moskva je svjesna toga i zna da treba malo ulaganja i truda da se u Srbiji podignu rusofilska raspoloženja, posebno u uslovima rata u Ukrajini. Ruski zvaničnici i portparoli svojim izjavama o „ugnjetavanom srpskom narodu“, povremeno rasplamsavaju taj mit koji Srbiju sukobljava sa susjedima i zapadnim svijetom”, objašnjava Varga.

Međutim, dodaje, sada to čini lično Putin i važan je momenat kada to radi – Srbija je u najvećoj krizi u odnosima sa Zapadom od pada Miloševića.

“Kada je duže vrijeme pripremana kampanja o „povratku srpske vojske na Kosovo“ a srpska i ruska propaganda sve prikazuju kako predratno stanje. Bilo bi isuviše iracionalno da Vojska Srbije krene na Kosovo, ali sasvim je realno da nakon Banjske izbiju neki novi pojedinačni incidenti na Kosovu, pa čak i u Srbiji”, kaže Varga.

Umjesto da se krenulo smirivanjem tenzija u društvu, kaže dalje, u Srbiji se i nakon majskih tragedija i dalje pumpa militantnost i agresivnost.

“Upravo to odgovora Putinu i Rusiji, jer je to u stvari njihov balkanski front – izazvati ekscese, sukobe i udaljiti Srbiju i region što je više moguće od integracija sa Zapadom. I to nije bezazleno, jer to je dio dobro osmišljene politike Kremlja, koji u postoscijalističkim republikama vidi glavni potencijal za disharmoniju u Evropi. Mađarska i Orban je već Putinov advokat”, napominje Boris Varga.

Prema njegovim riječima, Slovačka se tome približava, a predizborina slika u Poljskoj liči na okretanje leđa Ukrajini.

“Najveća je ipak nada Rusije da podršku smanje SAD i da se Putinu vrate republikaci, a najočekivaniji je Trump. U takvoj geopolitičkoj složenoj slici Srbija bi mogla da igra ulogu koja bi također veoma išla na ruku Rusiji. Proruska priča ide na ruku i Vučiću pred izborima i tu se krug zatvara. Takve Putinove izjave samo dodatno galvanizuju nacionalističko biračko tijelo u Srbiji i čine okolnosti da je prozapadna politika u Srbiji nemoguća. U uslovima krize oko Kosova, takva politika Beograda može da izazove jedino obustavljanje eurointegracija i sankcije. A to je ono što Putinu treba, pa da se ponovo oglasi sa novom izjavom – ‘evo, rekao sam, ponovo će bombardovati Srbe!'”, zaključuje Boris Varga.