Zelenski: Naši zapadni partneri su stali sa sankcijama Rusiji
UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u večerašnjem obraćanju da su zapadni saveznici njegove zemlje stali sa sankcijama Rusiji i pozvao na obnovu napora za uvođenje daljnjih kaznenih mjera Moskvi.

On je priznao da Rusija usporava ukrajinsku protuofenzivu okrivljujući “sporost” zapadnih isporuka oružja te je pozvao na isporuku oružja dugog dometa Kijevu, kao i nove sankcije protiv Moskve.

Ukrajinski predsjednik također je naglasio da je vrijeme protiv Ukrajine, pri čemu Rusija računa na pobjedu republikanaca na predsjedničkim izborima 2024. kako bi oslabila američku potporu Kijevu.

“U ovom trenutku vidimo predugu stanku naših partnera u smislu sankcija”, rekao je u svom večernjem videoobraćanju. “I vrlo aktivne ruske pokušaje izbjegavanja sankcija.”

Zelenski je rekao da bi se pritisak na Moskvu trebao usredotočiti na energetski sektor Rusije, njezin pristup mikroelektronici i financijski sektor.

 

“Tri su prioriteta: daljnje sankcije protiv ruskog energetskog sektora, stvarna ograničenja opskrbe čipova i mikroelektronike koji idu teroristima i nastavak blokade ruskog financijskog sektora”, rekao je.

“Ofenziva svjetskih sankcija mora se nastaviti”, dodao je.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko ranije je rekao da je Ukrajina odbacila svaku sugestiju o ublažavanju sankcija protiv Rusije u sklopu napora da se obnovi sporazum koji podržava UN o prijevozu žitarica preko Crnog mora.

“Ublažavanje dijela režima sankcija protiv Rusije u zamjenu za obnovu sporazuma o žitu bila bi pobjeda ruske prehrambene ucjene i poziv Moskvi na nove valove ucjena”, napisao je Nikolenko na Facebooku.