ZELENSKI PROGLASIO POBJEDU: Najteži udarac za Ruse od početka rata, sad drži Bahmut u šaci: "Кleščejevka je OČIŠĆENA!" (VIDEO)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je u nedjelju da su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine osvojili selo Kleščejevku kod Bahmuta!

Кomandant kopnene vojske Aleksandar Sirski takođe navodi da su pripadnici ukrajinskih snaga osvojili strateški ključno mjesto na prilazu Bahmutu.

– Кleščejevka je očišćena od Rusa i oslobođena od strane snaga 80. odvojene vazdušno-jurišne brigade i 5. odvojene jurišne brigade odnosno Združene jurišne brigade Nacionalne policije Ukrajine “Ljut” – napisao je Sirski na svom Telegram kanalu.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak pripadnika ukrajinskih snaga koji je navodno nastao u nedjelju u Kleščejevki, a na kome se vide vojnici koji su raširili državnu i zastave svojih jedinica.

ZAŠTO JE KLEŠČEJEVKA VAŽNA?

Kleščejevka je strateški važna jer se nalazi na visoravni koja omogućava kontrolu Bahmuta, koji se nalazi u niziji, ali i pruge i puteva koji su ključni za snabdijevanje ruskih trupa na tom dijelu fronta.

Pripadnici Vagnera zauzeli su strateški važno područje Kleščejevke, udaljeno oko osam kilometara od Bahmuta, krajem decembra prošle godine, ali sada se Ukrajinci imaju priliku da presjeku ruske linije.

Ukrajina je u petak zvanično saopštila i da je nadomak Bahmuta zauzela i selo Andrejevku.

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, podsjetimo, razvio je 20. maja rusku zastavu u Bahmutu i proglasio pobjedu nad ukrajinskim snagama. Jedinice Vagnera su se nakon osvajanja grada povukle i predale položaje regularnim snagama.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdijevanje ukrajinskih snaga u cijelom Donbasu.

Bitka za Bahmut, vjerovatno najkrvavija od početka rata, počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine. Krvava borba je prema navodima ruskih medija trajala čak 224 dana.

(Kurir.rs)